Ministar Beroš: ‘Samo je pitanje vremena kada će se u Hrvatskoj pojaviti prvi slučaj koronavirusa’

Photo: Matija Habljak/PIXSEL

Troje pacijenata koji su jučer primljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” nemaju koronavirus

Troje pacijenata koji su jučer primljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” nemaju koronavirus. U Wuhanu je, pak, nestao aktivist koji izvještava o epidemiji, vlasti tvrde da je u karanteni. Istodobno broj smrtnih slučajeva nadmašio je smrtnost od epidemije SARS-a. Zbog koronavirusa Hrvatska je, pak, organizirala prvi sastanak ministara zdravstva i to preko video poziva.

Koronavirusa nema u Hrvatskoj. Jučer je pregledano troje ljudi sa sumnjom. Jedan je odmah pušten kući – bez simptoma. “A druga dva bolesnika, jedan gospodin i jedna gospođa koji su se zapravo vratili 4. veljače iz Kine – oni su imali blaže respiratorne simptome i na svim učinjenim testovima, znači bris nosa, bris orofarinksa i nalaz na koronavirus je negativan. Oni su već danas otpušteni kući”, kazala je dr. Ninoslava Vicković iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Ubio više od SARS-a

Broj zaraženih veći je od 37 000. Samo od jučer do danas u Europi je pet novih oboljelih, umrlo je 89-ero ljudi. Time je premašen broj umrlih od zaraze SARS-om: njih 774-ero. Dok broj oboljelih raste, stručnjaci bez prestanka rade na novom cjepivu.

“Započet ćemo testiranje cjepiva na životinjama što je prva faza u razvojnom procesu. Planiramo ih napraviti dovoljno u sigurnim i kontroliranim uvjetima kako bi se mogli pregledati i da budu spremni za klinička ispitivanja do ljeta. Nakon toga potrebno je još testiranja kako bismo vidjeli može li cjepivo zaštiti ljude od koronavirusa”, kazala je Sarah Gilbert profesorica sa Sveučilišta u Oxfordu.

U najboljem slučaju bit će to krajem godine. Hrvatska ništa ne prepušta slučaju. U Bruxellesu je organizirana video konferencija s ministrima zdravstva, zamjenicima i tajnicima iz Europe.

“Videotelekonferencija jednostavno se izrodila kao jedna brza mogućnost komunikacije. Po prvi put jedan takav digitalni izazov realizirao se. Sve članice su zadovoljne. Imamo sada u ovom trenutku, dobio sam prije pola sata nacrt zaključaka te televideokonferencije. Ono što smo do sada napravili u Hrvatskoj podizanjem kriznog stožera i svim mjerama, sada želimo podići na EU nivo”, kaže hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Za četiri dana izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronavirusa

Za četiri dana je i izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronavirusa. “Neće biti problem i samo je pitanje vremena kada će se pojaviti prvi slučaj potvrđene koronavirus infekcije u Republici Hrvatskoj. No spremni smo i za taj scenarij, u ovom trenutku nema nekih većih problematičnih stvari”, kaže Beroš.

Iz Wuhana – epicentra zaraze s 11 milijuna stanovnika, jedan od zaraženih liječnika pušten je kući. Povećava se i broj pacijenata koji su bitku dobili. Od pojave ovog virusa broj umrlih u svijetu popeo se na 813.
Leona Šiljeg

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari