Ministar Ćorić o poskupljenjima: ‘Voda i struja sigurno neće ići gore, ali plin hoće’

Photo: Igor Soban/PIXSELL

“Hrvatska najveći dio svog plina uvozi, mi tu nemamo manevarski prostor ograničiti cijenu”, rekao je ministar Ćorić

Ministar zaštite okoliša i energetika Tomislav Ćorić gostovao je u ponedjeljak u studiju 24 sata. U razgovoru s novinarom Ivanom Pandžićem otkrio je kakva poskupljenja mogu očekivati Hrvati te kad će se ona eventualna realizirati.

‘Ministarstvo sufinancira infrastrukturu’

“U prvom kvartalu 2019. godine ne planiramo povećanje naknade. Ukoliko ono dođe u nekoj drugoj polovici, govorimo od jednoj do dvije lipe po svakom kilovatu. Mjesečno je to par kuna više, no idućih otprilike 10 mjeseci neće doći do poskupljenja struje”, rekao je Tomislav Ćorić.

“Sad imamo 111 odlagališta otpada. Plan je zatvoriti njih 39. Sljedeće godine i 2020. godina nose zatvaranja čitavog niza odlagališta. Želimo imati 36 odlagališta. Nećemo ni tako ispuniti sve uvjete iz europske direktive, no čitav niz zemalja ne ispunjava planiranu dinamiku. Eventualni penali se ocjenjuju pojedinačno, temeljem njihovih akcijskih planova”, objasnio je Ćorić.

Istaknuo je i kako će, ukoliko uopće dođe do toga, Hrvatska platiti minimalne penale i to sama država, a ne građani.

Što se planova tiče, ministarstvo trenutno sufinancira kreiranje infrastrukture u lokalnim jedinicama samouprave. Ćorić je istaknuo kako se dosad za to prijavilo 113 skupina lokalnih jedinica, a kako će ministarstvo u narednim mjesecima izdvojiti novac za edukacije i informiranje građana kroz kampanje.

Na najavu da će doći do poskupljenja odvoza otpada u studenom, Ćorić je istaknuo kako se cijena bazira na miješanom komunalnom otpadu te ukoliko građani razvrstavaju svoj otpad taj rast cijene neće biti značajniji.

Voda neće poskupjeti, sanira se cijela mreža

Osim reguliranja cijena odvoza otpada, kreće se i u nov način naplate vode. Od isporučene u zahvaćene količine. Obzirom da se prosječno oko pola ukupne vode izgubi, a naplatit će se i ona koja ne dođe do korisnika, postavlja se pitanje kako će se regulirati cijene.

“U ministarstvu smo svjesni da činjenice da ne možemo preko noći prijeći u računanje zahvaćene količine”, rekao je. Dodao je i kako je u međuvremenu pokrenut akcijski plan smanjenja gubitaka i sanacije vodovodnih mreža te da je cilj smanjiti 49% gubitaka vode.

“Mi smo vodno vrlo bogata zemlja, no to ne znači da ju možemo rasipati. Onog trenutka kada vidimo da su svi oni koji su držali do toga su se pomakli u tom smjeru, odnosno na lokalnoj razini napravili projekte i našli sredstva, reći ćemo ostalima, koji to nisu napravili da se voda naplaćuje po zahvaćenoj količini. Što znači, nažalost, cijenu će plaćati oni koji tu vodu od njih dobivaju. Tog trenutka, oni će ih za to moći kazniti – kroz izbore”, istaknuo je Ćorić za 24 sata.

Struja ne ide gore. Bar ne zasad

Što se struje tiče, Ćorić je kazao da je HROTE kao institucija zadužena za sufinanciranje projekata postala “financijska dubioza” i više nije mogla zadovoljiti svoje obaveze i kako je to razlog zbog čega je struja u zadnjih par godina poskupjela.

No, Ćorić ističe kako cijena struje neće ići gore.

Barem ne u prvom kvartalu 2019. godine za kojeg imaju projekcije.

– Ukoliko ono dođe u nekoj drugoj polovici, govorimo od jednoj do dvije lipe po svakom kilovatu. Mjesečno je to par kuna više, no idućih otprilike 10 mjeseci neće doći do poskupljenja struje – istaknuo je.

Cijena plina – raste

Ove godine osjetili smo i povećanje cijena nafte, a uz njeno povećanje inače ide i povećanje cijene plina.

“Mi smo novim zakonom o tržištu plina u ožujku omogućili da utječemo da ne dođe do naglog skoka u cijeni plina. Zadržat ćemo iste uvjete i iste cijene. No, što će se događati 2019. će ovisiti o cijeni plina na svjetskom tržištu. Plin i nafta danas više ne prate toliko jedna drugu, prije su jako kolerirale. Ukoliko ostane visoka, iduće godine očekuje se povećanje cijena. Hrvatska najveći dio svog plina uvozi, mi tu nemamo manevarski prostor ograničiti cijenu. Zakonski smo učinili sve da ta povećanja ne budu značajnijeg karaktera”, objasnio je.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views