O OBNOVI

Ministar Horvat: ”Postoji dokumentacija o obnovi iz 1994., sve se može lako saznati…”

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Postoji dokumentacija iz 1994. godine gdje piše tko je radio obnovu i sve se može vrlo jasno saznati, rekao o sumnjama o gradnji nakon rata

Ministar Darko Horvat naglasio je da bi se za dvije godine moglo obnoviti do 3000 kuća, na stolu se našlo više prijedloga nove gradnje, među njima i montažne kućice.

“Bez obzira na tip gradnje radit će se na trusnom i vrlo aktivnom području. Seizmolozi tvrde da se trešnja neće smiriti u sljedeće dvije godine”, rekao je Horvat.

Što se tiče sumnji u obnovu kuća posije rata rekao je: “Postoji dokumentacija iz 1994. godine gdje piše tko je radio obnovu i sve se može vrlo jasno saznati. Ja neću ponavljati bombastične rečenice Čačića, sve se to nakon impulzivnih reakcija dođe na svoje mjesto, a Čačić bi malo kasnije rekao drugačije. Paušalna konstatacija da se sve srušilo nije istina, ali da su objekti odrađeni nekvalitetno da su novci poreznih obveznika krivo potrošeni to je istina”.

Također je naglasio: “Svi ti pojedinačni projekti imaju dosta konkretnog materijala da naprave istražne radnje, do kraja dana trebali bi dobiti kapacitete proizvođača kontejnerskih kućica i vidjeti kako dalje, ide intenzivna izgradnja kontejnerskog smještaja kao privremenog smještaja. Do sutra arhitekti, statičari i inženjeri će imati podlogu te će morati u 3 dana napraviti nekoliko koncepta kako obnoviti stradala područja. Ako se odluče za tipska rješenja bit će vrlo brzo gotovi i s pripadajućim troškovnicima ide se u javnu nabavu, nakon svih tih koraka može se očekivati od 6. do 9. mjeseca da će biti prva lopata u obnovi”.

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba je pak naglasio kako zaključak sa sastanka na Građevinskom fakultetu nije donesen te da je to bio samo inicijalni sastanak kako bi se sve stavilo na papir.

Za neuspjelu obnovu u Baniji, rekao je da to ne treba generalizirati, svaki pojedini slučaj treba ispitati.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari