GODINA TEHNOLOGIJE

Tehnologija koja će obilježiti ovu godinu: Virtualni posjet liječniku, 5G, 8K televizori…

Foto: Unsplash

Nikada više nije bilo inovacija i oslanjanja na tehnologiju kao 2020. godine – taj se trend nastavlja

Virtualni posjeti liječničku i videopregledi, virtualna stvarnost, sportska tehnologija, televizori rezolucije 8K i 5G neki su od izraženijih trendova u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija za 2021. na čiji rast dodatno utječe i globalna pandemija, objavio je Deloitte.

Virtualni posjet liječniku 

2020. godina bila je godina s ogromnim razvitkom i novinama u tehnologiji. Od najvažnijih trendova iz Deloittea spominju porast video i virtualnih te tehnologija u oblaku (in cloud) te sport, ali i porast virtualnih posjeta liječniku. Predviđaju kako će u ovoj godini biti više od 400 milijuna posjeta liječniku virtualnim putem. Porast će tako za 5 posto diljem svijeta.

Općenito, telemedicinu označavaju jednom od jačih posljedica pandemije, koja je omogućila uklanjanje zakonodavnih prepreka za videopreglede, ali i potaknuta spremnost i pacijenata i liječnika za takav oblik rada.

Slušalice za virtualnu stvarnost

Osim medicine, i zaposleni u obrazovanju te poduzetnici u pandemiji sve više za poslovanje i komunikaciju koriste virtualnu stvarnost, što dovodi do rasta tržišta i prodaje slušalica za virtualnu stvarnost. Upravo će ta vrsta tehnologije porasti u odnosu na 2019. godinu.

Promocija ženskog sporta

Deloitteovi stručnjaci za 2021. predviđaju i porast sportskih tehnologija, posebice povećanu monetizacija ženskog sporta i uporabu digitalne tehnologije za stvaranje hiperkvantificiranog sportaša.

“Vrijednost ženskog sporta kreće se prema ostvarenju više od milijardu dolara u idućim godinama, uz mogućnosti pridobivanja znatne televizijske publike i jačanja vrijednosti za sponzore, što je već dokazano i u proteklom desetljeću”, ističu iz Deloittea. Istuču kako će se ženski sport promovirati više nego ikada.

U sportu ističu i još jedan novi trend a to je prikupljanje i analizu podataka o sportašima, koji se sve češće pribavljaju u stvarnom vremenu te je moguće mjeriti pokazatelje unutar i izvan tijela, na temelju kojih nastaju stotine mjernih podataka za donošenje odluka.

Mit o 5G koji dolazi

Zdravstveni mit o 5G propada: zabrinutost oko zdravstvenih rizika 5G nema činjenicu. “Predviđamo da je 2021. godine vrlo malo vjerojatno da će zračenje 5G mobilnih mreža i 5G telefona utjecati na zdravlje bilo kojeg pojedinca. Međutim, ako bi obrazovanje o 5G trebalo biti učinkovito u suzbijanju popularnih strahova, trebalo bi biti uvjerljivo, dosljedno i sveprisutno, a trebalo bi započeti odmah”, prenose.

8K televizori

Prodaja 8K televizora vjerojatno će doseći 5 milijardi američkih dolara 2021. godine, a oprema i usluge za proizvodnju 8K sadržaja generiraju stotine milijuna dolara više.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views