GODINA TEHNOLOGIJE

Tehnologija koja će obilježiti ovu godinu: Virtualni posjet liječniku, 5G, 8K televizori…

Foto: Unsplash

Nikada više nije bilo inovacija i oslanjanja na tehnologiju kao 2020. godine – taj se trend nastavlja

Virtualni posjeti liječničku i videopregledi, virtualna stvarnost, sportska tehnologija, televizori rezolucije 8K i 5G neki su od izraženijih trendova u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija za 2021. na čiji rast dodatno utječe i globalna pandemija, objavio je Deloitte.

Virtualni posjet liječniku 

2020. godina bila je godina s ogromnim razvitkom i novinama u tehnologiji. Od najvažnijih trendova iz Deloittea spominju porast video i virtualnih te tehnologija u oblaku (in cloud) te sport, ali i porast virtualnih posjeta liječniku. Predviđaju kako će u ovoj godini biti više od 400 milijuna posjeta liječniku virtualnim putem. Porast će tako za 5 posto diljem svijeta.

Općenito, telemedicinu označavaju jednom od jačih posljedica pandemije, koja je omogućila uklanjanje zakonodavnih prepreka za videopreglede, ali i potaknuta spremnost i pacijenata i liječnika za takav oblik rada.

Slušalice za virtualnu stvarnost

Osim medicine, i zaposleni u obrazovanju te poduzetnici u pandemiji sve više za poslovanje i komunikaciju koriste virtualnu stvarnost, što dovodi do rasta tržišta i prodaje slušalica za virtualnu stvarnost. Upravo će ta vrsta tehnologije porasti u odnosu na 2019. godinu.

Promocija ženskog sporta

Deloitteovi stručnjaci za 2021. predviđaju i porast sportskih tehnologija, posebice povećanu monetizacija ženskog sporta i uporabu digitalne tehnologije za stvaranje hiperkvantificiranog sportaša.

“Vrijednost ženskog sporta kreće se prema ostvarenju više od milijardu dolara u idućim godinama, uz mogućnosti pridobivanja znatne televizijske publike i jačanja vrijednosti za sponzore, što je već dokazano i u proteklom desetljeću”, ističu iz Deloittea. Istuču kako će se ženski sport promovirati više nego ikada.

U sportu ističu i još jedan novi trend a to je prikupljanje i analizu podataka o sportašima, koji se sve češće pribavljaju u stvarnom vremenu te je moguće mjeriti pokazatelje unutar i izvan tijela, na temelju kojih nastaju stotine mjernih podataka za donošenje odluka.

Mit o 5G koji dolazi

Zdravstveni mit o 5G propada: zabrinutost oko zdravstvenih rizika 5G nema činjenicu. “Predviđamo da je 2021. godine vrlo malo vjerojatno da će zračenje 5G mobilnih mreža i 5G telefona utjecati na zdravlje bilo kojeg pojedinca. Međutim, ako bi obrazovanje o 5G trebalo biti učinkovito u suzbijanju popularnih strahova, trebalo bi biti uvjerljivo, dosljedno i sveprisutno, a trebalo bi započeti odmah”, prenose.

8K televizori

Prodaja 8K televizora vjerojatno će doseći 5 milijardi američkih dolara 2021. godine, a oprema i usluge za proizvodnju 8K sadržaja generiraju stotine milijuna dolara više.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari