ŠTO ĆE UČINITI VLADA?

Video | Ministar Marić: Hoće li cijene goriva ići i do 20 kuna? ‘Nemam kristalnu kuglu. Nitko ne zna’

Hrvatska može još razmotriti što ima u trošarinskom sustavu. ‘To ćemo odlučiti na vrijeme’, kaže Marić

Nikad do sad gorivo nije poskupjelo čak 90 lipa po litri, a najave za idući tjedan su upravo takve.

I to baš u vrijeme kada su istekle Vladine mjere, da cijena goriva ne podivlja premijer mora donijeti nove. Pa bi sutra opet mogli srezati trošarine i marže.

Unatoč svemu za euro smo spremni. Potvrdio je to i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis koji se susreo s hrvatskim premijerom i guvernerom HNB-a, a bio je i u Saboru.

Mnogi su izazovi i teška pitanja trenutno pred ministrom financija Zdravkom Marićem koji je bio večerašnji gost u studiju RTL-a Danas. S njim je razgovarao Ilija Radić.

“Još je ostalo nekoliko formalnih koraka prema zemljama članicama, Europskom parlamentu, ali najvažnije prema Europskom Vijeću. Ja zaista duboko vjerujem da temeljem ovog izvješća zaista dolazimo do toga”, odgovorio je ministar Marić na pitanje je li izvješće konačan znak da od prvog siječnja plaćamo eurima.

Ministar je komentirao i potencijalno ulaganje veta od strane drugih članica, no kaže kao se već godinama odvijaju razgovori Hrvatske i drugih članica tako da neće biti problema.

Na pitanje je li zadovoljan radom HNB-a, Marić je dodao kako ne može komentirati nezavisnu monetarnu vlast. “Uvijek se svi moramo zapitati možemo li bolje i više”, kaže Marić i dodaje da ne smatra da su donesene određene mjere kako bi se ispunili uvjeti za ulazak u eurozonu naštetili borbi s inflacijom.

Dio oporbe traži odgodu

“Hrvatska je spremna na uvođenje eura i ispunjava sve kriterije. Ovo izvješće nije rađeno na lijepim očima nego je bio vrlo zahtjevan i mukotrpan posao na kojemu smo svi radili godinama”, objašnjava Marić i dodaje da odgoda ne bi promijenila ništa.

“Inflacija koja se trenutno događa nema nikakve veze s uvođenjem eura u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Kada je riječ o “lovcima u mutnom”, Marić kaže da je u Zakon o euru dodana obveza za trgovce, ako bude nepravilnih preračunavanja Državni inspektorat će prvi reagirati.

“Međutim postoji i ona kategorija koja se zove opravdano i neopravdano povećanje cijena, tu dolaze oni koje je premijer spominjao – ‘lovci u mutnom’. Tu ćemo naravno tražiti pomoć i udruga civilnog društva da svi skupa podržimo zaštitu potrošača”, objašnjava Marić.

Stiže li nam uragan ili moguća recesija, tako to kaže glavni izvršni direktor J.P. Morgana. “Suzdržavam se od korištenja tako jakih termina i izjava. Sigurno ovakve okolnosti donose da nitko nije siguran i ne može predvidjeti nastavak i događanja povezana s napadom na Ukrajinu i povezane stvari. Trebamo biti svi skupa na oprezu. Sad smo vi dovoljno iskusni i pametni i već sad u duljem razdoblju života s krizama”, objašnjava Marić.

Prošlo je 90 dana smanjenih trošarina na gorivo, trenutačne cijene stoje ovako do utorka ako Vlada ne poduzme ništa trošarine će se vratiti na staro. Sutra je sjednica Vlade. “Ako se odluka ne donese sutra imamo vremena do utorka”, kaže Marić.

Potencijalne nove mjere Vlade će se odnositi isključivo na građane.

Neki stručnjaci smatraju da će cijene goriva ići i do 20 kuna. Je li to realno? “Ja zaista nemam kristalnu kuglu. Cijenim stručnjake koji govore o ovoj temi, nitko nema kristalnu kuglu da može predviđati”, rekao je Marić.

Hrvatska može još razmotriti što ima u trošarinskom sustavu. “To ćemo odlučiti na vrijeme”, kaže Marić i ponovno ističe da Vlada ima vremena do utorka, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari