KRAH MJENJAČNICA

Video | Zbogom medo, stižu nam euri! Zbogom i mjenjačnicama. No kakve nas cijene čekaju? Evo što misle građani!

Kuna je neki dan je proslavila 28. rođendan, posljednji, jer 29. neće dočekati, Pogledajte videoprilog!

Zbogom kune, stižu nam euri. Da smo spremni za eurozonu saznali smo jučer. Zbogom mrki medo, toliko smo toga prošli zajedno.

Slavuju, tuno, rastanak nikad nije lak. Jelačić, Gundulić, Mažuranić, Radić neće nam više prolaziti kroz prste. Famozni “kn” nestaje s polica u trgovinama, nestaje s cjenika u kafićima.

Vrijeme je za promjene, izvještava Ivan Skorin za RTL.hr.

“Pa svakako, to je ipak naš novac, bila mi je draga naša kuna”, kaže urar Ivo Samardžić

“Mislim da je to dobro da budemo svi ujedinjeni u zajedničkoj zoni. Naše cijene nećemo ni slučajno zaokruživati”, tvrdi kozmetičarka Spomenka Belina.

Hrvati će tako jedini u svijetu u razdoblju od godine dana osjetiti magičan spoj mega inflacije plus prelazak na novu valutu.

“Državni inspektorat koji će kontrolirat da trgovački lanci ne muljaju. Ja osobno mislim da ako recimo cijena bude 3.51 će stavit cijenu 3.50, ako bude 3,49 će stavit opet 3.50”, kaže direktor trgovačkog lanca Dragan Munjiza.

Kontrole su obećavali i Slovencima pa su cijene rasle nakon uvođenja eura, ali rasle su i plaće. U Ljubljani nam danas govore da ne plaču za tolarjevima.

Naviknuti na promjene

Opraštali smo se dinarom puno puta, još od kraljevine SHS, pa Jugoslavije i na kraju hrvatskom dinaru smo nakon tri godine rekli zbogom. Mnogi su teško zaboravili i njemačke marke, u kojima se računalo sve.

“Hrvatski dinar se radio u vrlo otežanim uvjetima. Bio je kratak rok kada je trebalo pripremiti novčanice hrvatskog dinara, ali je bio dobro prihvaćen zbog nacionalnog naboja. Kada se uvodila kuna bila su podijeljena mišljenje”, tvrdi Zlatko Viščević, numizmatičar iz Rijeke.

Oproštaj će ovaj put najteže pasti njima. Slijedi krah mjenjačnica, sad ih je u Hrvatskoj 900, ostat će ih manje od 100.

“Ostat će par ovih turističkih šta imaju turističke tečajeve po gradu, koja na moru sezonska, ali mi kvartovski ne možemo preživjeti i morat ćemo nakon par dana od uvođenja eura zatvoriti”, objašnjava vlasnica mjenjačnice Ankica Jurinović-Ostojić.

Zatvara se jedan dio naših života. Kuna je uvedena na dan državnosti 94. eno neki dan je proslavila 28. rođendan. Posljednji, 29. neće dočekati, izvještava Ivan Skorin za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari