Ministar o slučaju diplomatkinje Mađarević: “Kolegica je suspendirana. Nanesena je velika šteta Hrvatskoj”

Foto: Facebook/Nel Pavletic/PIXSELL

Ministar je rekao da su utvrđene činjenice koje ukazuju na tešku povredu službeničke dužnosti

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je održan sastanak o slučaju Elizabete Mađarević, prve tajnice veleposlanstva u Berlinu, koja je na svojem Facebook profilu širila rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice.

Oko sporne situacije oglasio se i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Na konferenciji za novinare je istaknuo kako Mađarević očekuju primjerene sankcije.

”Utvrđene su činjenice koje nepobitno ukazuju na tešku povredu službeničke dužnosti”, rekao je ministar i dodao da se čeka postupak te je dodao da od suda očekuju primjerene sankcije.

”Kolegica je opozvana, njoj se mandat prekida. Od trenutka kada počinje taj postupak ona je pod suspenzijom”, rekao je ministar.

Upitan hoće li za Mađarević tražiti otkaz, ministar je odgovorio: ”Postoji i raskid radnog odnosa. Ne možemo prejudicirati odluku suda, ali sudu ćemo podastrijeti sve dokaze o povredi. Utvrdili smo da nema nikakvog govora o hakiranju.”

”Došla je tek krajem siječnja, došla je temeljem raspisanog javnog natječaja umjesto kolege koji je otišao u mirovinu. Ja nisam na Facebooku, niti to pratim. Moji djelatnici rade po poslu koji je definiran”, rekao je ministar odgovarajući na upit novinara je li bio upućen ranije u stavove Mađarević.

”Niti jedan diplomat od trenutka kad je u predodređenoj zemlji nema više privatni život. Njezinim djelovanjem je donesena šteta Hrvatskoj i narušen je njezin vlasitit ugled”, dodaje ministar.

“Vidim danas da pišu njemački mediji o tome, to baš nije zgodno, to baš nije lijepo”, dodao je Radman.

Podsjetimo, MVEP se još u petak “oštro ogradio” od takvih stavova te je objavio da je djelatnica pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odgode, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave.

U subotu je Fenix, iseljenički magazin na hrvatskom jeziku koji izlazi u Frankfurtu, objavio da je Mađarević kazala da je njezin profil hakiran.

“Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima dijelim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu”, rekla je Mađarević u izjavi za taj iseljenički magazin.

Ona je izjavila kako se nalazi na odmoru izvan Hrvatske te kako joj trenutno ne pada na pamet ništa drugo osim podizanja tužbe protiv “onih koji šire neistinu”.

Mađarević smatra kako cilj napada nije ona nego Vlada RH i novi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman koji je donedavno obnašao funkciju veleposlanika u Berlinu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju je u Barbanu komentirao slučaj, kazavši da je to, ako se pokaže točnim, katastrofa.

“Mislim da su ministar (Gordan Grlić Radman, op.a.) i ministarstvo dobro reagirali, povukli ju natrag i sada će provući proceduru i detaljnu inspekciju. Ako je došlo do težih posljedica povrede dužnosti i ako je istina da je to sve istina, a kako se meni čini jest, to je katastrofa i krajnje neprihvatljivo. Kad ste na dužnosti, takve stvari se ne rade”, kazao je Plenković.

Slučaj diplomatkinje za RTL Danas neki je dam komentirao i Goran Bandov iz Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

“Ono što je bitno, kao diplomat zastupate vašu zemlju, nema prostora za vaše želje i ideje. Svaki oblik komunikacije “prema van” mora biti kao interes vaše države”, mišljenja je Bandov.

Pojasnio je kako svojim studentima objašnjava razliku između privatnog stava i uloge diplomata.

“Privatni stav imate, naravno. Ali, ograničen je diplomatskim odnosom jer 0-24 ste diplomat i predstavljate vašu državu. Što činite u stranoj državi, ne činite vi nego vaša država. Što god napravite, neće se reći da ste napravili vi nego Hrvatska.”

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari