ZA STARIJE OD 15 GODINA

Ministarstvo mijenja pravilnik: Evo pod kojim uvjetima će i maloljetnici moći raditi! Jedna stvar je ključna…

Ilustrativna fotografija:Damir Spehar/PIXSELL

‘Poslodavac ne smije zaposliti maloljetnika prije prethodnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti’, navode u Ministarstvu. Zdravstveni pregledi moraju se obaviti prije početka rada te tijekom rada, najkasnije protekom godine dana

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na stranicama eSavjetovanje objavilo je nacrt prijedloga pravilnika za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za rad maloljetnika. Kako navode, ovim se Pravilnikom radi zaštite zdravlja, sigurnosti i razvoja maloljetnika, uređuje način utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za rad maloljetnika, rokovi u kojima se mora ponoviti utvrđivanje zdravstvene sposobnosti, sadržaj i način izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti i druga pitanja važna za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti maloljetnika.

Pregled obvezan prije i tijekom rada

Prema novim pravilima, zdravstvena sposobnost za rad maloljetnika utvrđivat će se zdravstvenim pregledom prije početka rada te tijekom rada, najkasnije protekom godine dana rada maloljetnika, a i prije isteka toga roka kada to ocijeni izabrani liječnik opće/obiteljske medicine ili nadležni specijalist medicine rada/medicine rada i sporta ili kada to zatraži maloljetnik, odnosno njegov zakonski zastupnik.

Zdravstveni pregled maloljetnika obavljat će se na temelju uputnice za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti maloljetnika koju izdaje poslodavac, a uputnica će sadržavati podatke o poslu na kojemu će maloljetnik raditi ili radi, trajanju posla te opasnostima i štetnostima i naporima kojima tijekom posla maloljetnik može biti izložen. Nakon što maloljetna osoba obavi zdravstveni pregled, izdaje se uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti maloljetnika za obavljanje određenih poslova. Pravilnik predviđa da se u uvjerenju naročito navodi na kojim poslovima maloljetnik može raditi, kao i rok za ponovnu provjeru zdravstvene sposobnosti.

Na procjenu zdravstvene sposobnosti, maloljetnik odnosno poslodavac imaju pravo žalbe u pisanom obliku u roku od 15 dana od dana primitka uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti maloljetnika. Žalba se mora podnijeti povjerenstvu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike objasnilo nam je detaljnije o čemu je zapravo riječ.

Nema zapošljavanja prije utvrđivanja zdravstvene sposobnosti

“Zakon o radu utvrđuje najnižu dob za zaposlenje kao opći uvjet za zasnivanje radnog odnosa. Tako je propisano da se osoba mlađa od 15 godina ili osoba s 15 i starija od 15, a mlađa od 18 godina koja pohađa obvezno osnovno obrazovanje, ne smije zaposliti. Dakle, Zakon o radu uređuje pod kojim je uvjetima dopušteno zapošljavanje maloljetnika, dok povremeni rad preko učeničkih servisa uređuje poseban pravilnik i takav se rad ne smatra radnim odnosom. S tim u vezi, propisano je da poslodavac ne smije zaposliti maloljetnika prije prethodnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti”, navode u Ministarstvu.

Izmjenama i dopunama Zakona o radu koje su stupile na snagu 1. siječnja 2023. godine, jasnije je propisana odredba o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za rad maloljetnika, te je dana ovlast ministru nadležnom za rad, da uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo, u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona, donese novi Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za rad maloljetnika.

Usklađivanje s novim zakonom

“Dakle, ne radi se o potpuno novoj materiji koja bi se sada prvi put uređivala, nego je bilo potrebno pravilnik iz 2010. godine, koji je također utvrđivao postupak zdravstvene sposobnosti za rad maloljetnika, uskladiti s novim Zakonom i promjenama u sustavu koje su se u međuvremenu dogodile, a koje utječu na provedbu tog postupka”, navode u Ministarstvu i dodaju kako će stupanjem na snagu novog Pravilnika prestati važiti Pravilnik o poslovima na kojima maloljetnik može raditi i o aktivnostima u kojima smije sudjelovati.

“Naime, dio do sada važećeg Pravilnika, koji se odnosi na postupak odobravanja sudjelovanja djece u određenim naplatnim aktivnostima, navedenim izmjenama i dopunama na odgovarajući je način već prenesen u Zakon o radu, dok je preostali dio, koji se odnosi na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti maloljetnika, sada jedina materija koju novi Pravilnik uređuje. S obzirom na njegov sadržaj, predviđeno je da ga više neće samostalno donositi ministar nadležan za rad, već je za isto potrebna i prethodna suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo. U odnosu na važeći Pravilnik, prijedlogom pravilnika koji je objavljen na e-Savjetovanju propisuje se da će poslove nadležnog tijela koje će rješavati povodom žalbe na ocjenu zdravstvene sposobnosti, obavljati povjerenstvo koje djeluje pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, umjesto dosada navedenog Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, s obzirom na to da je u međuvremenu to tijelo ukinuto i pripojeno Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Naime, u okviru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već djeluje Služba za medicinu rada koja je preuzela poslove bivšeg zavoda. Preostali sadržaj Pravilnika nije u bitnome mijenjan u odnosu na dosad važeći”, navode u Ministarstvu, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari