Ministarstvo objavilo: Pročitajte što je sve inspekcija utvrdila u slučaju liječenja blizanaca

Inspekcija je utvrdila da nije bilo propusta u liječenju malih bolesnika

Nakon što su u ponedjeljak na društvenim mrežama objavljene fotografije blizanaca iz Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’, a na kojima se vidi kako su bebe u zapuštenom stanju, Ministarstvo zdravstva je poslalo inspekciju u bolnicu. Inspekcija je već napravila izvješće o provedenom nadzoru, a Ministarstvo zdravstva je izvijestilo o nalazu Inspekcije.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u pratnji stručnjaka jučer je izvršila izvanredni zdravstveno inspekcijski nadzor u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” vezano uz zbrinjavanje i liječenje blizanaca. Rezultati nadzora su analizirani te je doneseno stručno mišljenje i zaključak“, stoji u priopćenju Ministarstva.

“Primijenjeni postupci liječenja bili primjereni dijagnozama i stanju djece”

Nakon razmatranja medicinske dokumentacije i tijeka liječenja, zaključeno je kako su primijenjeni postupci liječenja bili primjereni dijagnozama i stanju djece. Utvrđeno je kako nije bilo propusta u liječenju malih bolesnika. Nastavno na navode o sputavanju djece, ističe se kako je u cilju osiguranja venskog puta za infuziju neophodno onemogućiti pomake ekstremiteta kako ne bi došlo do prekida infuzije, o čemu se roditelji prethodno obavještavaju. Kod dugotrajnih bolovanja prilikom kojih dolazi do učestalih kiselih stolica, uza svu brigu i čestu promjenu pelena nije uvijek moguće spriječiti nastanak iritacije kože, koja može nastati već i nakon jedne takve stolice“, stoji u nalazu Inspekcije.

Zaključno, temeljem uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda dojenčadi može se zaključiti da tijekom procesa liječenja nije bilo odstupanja od uobičajenih i standardiziranih postupaka kako ih struka nalaže. Obzirom na tijek i narav bolesti od kojih su djeca bolovala i boluju, sve što se događalo tijekom njihovog liječenja ne odstupa iz očekivanog i predvidivog tijeka bolesti“, zaključuje se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, na fotografijama su petomjesečni blizanci koji su vezani za krevetiće zbog infuzije, a oko ruku imaju role toaletnog papira. Na intimnim dijelovima tijela vidljive su rane koje su posljedica ležanja u prljavim pelenama.
Sanja Petrović
Foto: PIXSELL, Vijesti.hr

POVEZANI VIDEO: