Prošla su 44 dana od prosvjeda za Franju: Što se promijenilo u hrvatskim školama?

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Nastavnici su tražili veću zaštitu, ali, kažu: ništa se nije promijenilo.

Prošli mjesec tisuće prosvjetnih radnika prosvjedovale su protiv nasilja u školama i to nakon što je čakovečki profesor Franjo Dragičević, isprovociran ponašanjem dvojice učenika, nasrnuo na njih.

Učitelji su zatražili bolju zaštitu te da se napad na njih smatra kaznenim djelom. Provjerili smo što se promijenilo nakon 44 dana.

“Nakon svake negativne ocjene jednom učeniku, sam našao auto s probušenom gumom”, “jedan roditelj je ušao u zbornicu i naganjao me oko stola s nožem…” bila su samo neka od iskustava zbog, kojih su učitelji i profesori prošli mjesec izašli na ulice.

Učitelji protiv nasilja u školama: ‘Roditelj je zbog zaključene ocjene htio doći k meni kući’

Profesor iz Čakovca: ‘Škole su bojišnice u kojima devijantni učenici provode strategiju borbe’

Ništa nije promijenilo

Potporu su dali kolegi, čakovečkom profesoru, koji je isprovociran ponašanjem dvojice učenika, nasrnuo na njih. Nastavnici su tražili veću zaštitu, ali, kažu: ništa se nije promijenilo. U sindikatu smatraju: ništa neće promijeniti ni Pravilnik za prepoznavanja rizika nasilja u školama.

“Imamo tim Pravilnikom propisano da bi se s 30 tisuća učenika trebalo baviti 300 socijalnih pedagoga i psihologa. Jedan na stotine, od toga nema ništa”, kaže Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Ministrica obrazovanja svjesna je da Pravilnik, koji je donedavno bio u javnoj raspravi, ne može riješiti sve probleme. Zato se radi na Akcijskom planu suzbijanja nasilja u školama, koji se mora donijeti do 24. lipnja. Povjerenstvo koje sastavlja Plan ima tri cilja.

“Jedno je zakonodavni okvir, drugi dio se odnosi na projekte koje treba provodi u školama izvan škola da bi se osvijestila nulta tolerancija na nasilje, ali i da bi se razvili i mehanizmi prevencije nasilja i naravno treće je podrška kako učenicima učiteljima tako roditeljima u školi”, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Ravnatelji se nadaju da će taj Akcijski plan pomoći u prevenciji nasilja. Ali kada se ono dogodi…

“Onda se zaista treba promijeniti i pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, jer je jako važno i i kako mi provodimo te intervencije”, kazala je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Učitelji traže i strože mjere za nasilnike te da se napad na učitelje i profesore smatra napadom na službenu osobu.
Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari