NALAZ INSPEKCIJE

Ministarstvo zdravstva o Matijanićevoj smrti: ‘Nismo uočili značajnijih stručnih propusta’

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva objavilo je nalaze inspekcije obavljene nakon smrti novinara Vladimira Matijanića

Ministarstvo zdravstva na koferenciji za novinare iznijelo je nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak Stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića.

Podsjetimo, Matijanić je preminuo 5. kolovoza, a nakon što je preminuo njegova životna partnerica na Facebooku je objavila status nakon kojeg je ministar Vili Beroš objavio da šalje inspekciju u splitski KBC, pišu RTL Vijesti.

“Prije svega, još jednom izražavam sućut njegovoj obitelji. Odmah po saznanju za ovaj događaj, naložio sam inspekciji da provede nadzor da provede nadzor, utvrdi činjenice i na temelju njih donese stručno mišljenje o svim postupanjima tijekom navedenog slučaja”, rekao je ministar Vili Beroš i napomenuo je da je nalaz dostavljen i obitelji pokojnog Matijanića.

Na press konferenciji su i prof. Julije MeštrovićRadmina Majhen Ujeveić, zamjenica ravnatelja Zaboda za Hitnu mediicnu, Marko Rađa Emilija Ugarković, liječnica pokojnog Vladimira Matijanića.

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

“Vezano za obavijest o smrti pokojnog Vladimira Matijanića, zdravstvena inspekcija obavila je inspekcijske nadzore u KBC-u Split, Zavodu za hitnu medicinu SDŽ, Domu zdravlja SDŽ, ordinaciji obiteljske medicine nositeljice Emilije Ugarković i privatne ordinacije interne medicine Miroslava Pavić Reić u Splitu. Imenovali smo istaknute stručnjake koji su sudjelovali u kreiranju zaključnog mišljenja”, Mirjana Tadić, voditeljica službe u samostalnom sektoru za inspekcije u Ministarstvu zdravstva.

“U našem izvješću obradili smo i ranije zdravstveno stanje kako bismo u cjelini mogli sagledati slučaj. Bolovao je od Sjögrenovog sindroma, blagog polimiozitisa, bez klasične kliničke slike uz intersticijsku bolest pluća. Postavljena je i sumnja na sarkoidozu koja nije potvrđena. Bolesnik nije uzimao propisanu terapiju za svoje kliničke bolesti i nije se redovito kontrolirao. Pacijent s neliječenim autoimunim upalnim reumatskim bolestima imaju veći rizik od teških oblika i smrti od covid-a. Liječnica obiteljske medicine preporučila mu je cijepljenje protiv koronavirusa i zakazala termin za cijepljenje. Samoinicijativno je konzultirao privatnu specijalisticu imunologinje u svibnju 2021. godine koja je predložila odgodu cijepljenja tri do četiri tjedna nakon započinjanja imunomodulacijske terapije. Nije uzimao terapiju, niti se ponovno javio radi realizacije cijepljenja niti je komunicirao s kliničkuim imunologom do srpnja 2022. godine. Na temelju dokumentacije dostupne zdravstveno inspekcije nije bilo moguće ispitati ulogu privatne specijalistice u davanju preporuke za cijepljenje”, rekla je Tadić.

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Tadić je prezentirala tijek zbrinjavanja

“Dana 2. kolovoza pacijent je pregledan na hitnom prijemu KBC-a Split radi povišene temeprature, povremenog kašlja i pozitivnog kućnog BAT testa. Učinila se obrada je pušten na kućnu njegu zbog nepostojanja indikacija za hospitalizaciju uz dane preporuke. Provedene su mjere i postupci sukladno težini bolesti i pravilima struke, osim što je pregledan od strane specijalizantice infektologije uz telefonske konzultacije specijalista infektologa”, kazala je Tadić.

“Prilikom korištenja primarne zdravstvene zaštite u ordinaciji obiteljske medicine, zaključujemo da su svi postupci, upute i komunikacija bili u skladu s pravilima struke”, kazala je pa dodala da je obiteljska liječnica izdala uputnicu za pregled na hitnom infektološkom prijemu 3. kolovoza uz danu uputu da može otići na hitnu infektološku”, nastavil je Tadić.

“Dana 5. kolovoza pacijent telefonski kontaktira dispečera Hitne te je pravovremeno na intervenciju upućen tim T1, s liječnikom, medicinskim tehničarom i vozačem. Prema izmjerenim vitalnim parametrima i fizikalnom statusu nije bilo razloga za prijevoz u zdravstvenu ustanovu na dodatnu obradu. Istog dana tijekom druge intervencije T1 pacijent je bio tijekom lošeg stanja pri čemu se liječnica odmah odlučila na hitni transport. Tijekom priprema za transport došlo je do kardio-respiratornog aresta te unatoč provedenim mjerama dolazi do smrtnog ishoda”, rekla je dalje Tadić.

Smrt je utvrđena od strane ovlaštene mrtvozornice koja je naložila obdukciju koja je učinjena u KBC-u Split. Utvrđena je proceduralna nepravilnost u provođenju obdukcije, s obzirom na to da je obdukciju trebao provesti specijalist sudske medicine”, rekla je.

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Pročitala je i zaključak nalaza:

“Analizom postupaka zdravstvenih djelatnik koji su bili uključeni u pružanje medicinske skrbi pacijentu nismo uočili značajnijih stručnih propusta. Skupa dvaju akutnih upalnih zbivanja vitalnih organa: srca i pluća, doveo je kod pacijenta do rapidnog pogoršanja srčane i dišne funkcije koja je rezultirala kardiorespiratornim arestom, pri čemu brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod nejga bila ključna uloga btzonapredujućeg razvoja miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne aritmije, što može nastupiti u iznimno kratkom vremenskom periodu. Smrtni ishod bio je posljedica nepredvidljivog odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti COVID-19.

Iz opsega komunikacije sa zdravstvenim djelatnicima i poduzetih aktivnosti u okviru javnozdravstvenog sustava, prisutna je visoka razina dostupnosti zdravstvene zaštite, kako primarne, tako i bolničke zdravstvene zaštite. U toj komunikaciji, koja je u dijelu nadilazila uobičajeni opseg (primjera radi, izravna telefonska komunikacija s bolničkim spcijalistom), vidljiv je i vremenski kontinuitet opisane dostupnosti.

Slijedom svega iznesenog i navedenog, ovaj predmet upućujemo Hrvatskoj liječničkoj komori na eventualno postupanje te Općinskom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Splitu na njihovo traženje”, stoji u zaključku nalaza.

Nakon stručnog predstavljan ja nalaza povjerenstva ministarstva uslijedila su novinarska pitanja. Ministar Beroš je odgovorio na pitanje da komentira manjak kontrole.

“Nalaz sam zaprimio u kabinet, ja sam ga pročitao, primio na znanje. S obzirom na to da se radi o jednom stručnom mišljenju, oni su tijekom svog rada sagledavali literaturu, stručno mišljenje je usuglašeno. Svi su ga potpisali. Predstavnici struke su tu pa će se i oni oglasiti”.

Nakon ministra na isto pitanje novinara odgovorio je docent Meyer:

“Mi nismo istražna tijela i komentiramo medicinsku dokumentaciju koja nam je dostupna. Neredovitost kontroliranja znači da je u rujnu 2020. godine razvio prve tegobe. Obrađen je, dobio je antibiotike, on je zaprimljen u bolnicu. U 12, mjesecu je ležao u bolnici pod sumnjom da se radi o upali srčanih mišića. To je boravkom na kardiologiji isključeno. 19.12. je bio naručen na magnetsku rezonanciju srca, nije mogao obaviti magnet zbog klaustrofobije. Kako nije imao simptome, nije mu predloženo da ga uspavaju. Isključene su maligne bolesti. Preporučena mu je terapija. Njegova slika upale mišića je bila blaga. Zatim je bio nakon kontroli, tada mu je preporučen lijek kojeg nije uzimao. Vjerojatno se preplašio kad je čuo o kakvom se lijeku radi. Nakon toga nije došao više kod doktorice. Išao je po drugo mišljenje. Ali nije obavio sve pretrage. Pluća nažalost nije obavio, nije obavio spirometriju. Nije imao niti jednu sliku pluća niti je dolazio na kontrolu kod doktorice”, objasnio je docent Mayer, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari