HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

Župan Komadina o „energetskom udaru“ na sustav školstva, zdravstva i socijale: ‘Potrebno je povećanje decentraliziranih sredstava’

Župan Zlatko Komadina sudjelovao je na Sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanoj danas u Varaždinu

Raspravljalo se, između ostalog, o aktualnostima iz djelokruga Ministarstva financija, raspolaganju državnom imovinom te višegodišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.- 2030. Župan Komadina ukazao je na neodrživi sustav školstva, zdravstva i socijale po pitanju rasta cijene energenata te naglasio kako je potrebno povećanje decentraliziranih sredstava, s čime su se složili i ostali župani.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić najavio je sastanak s ministrom financija Markom Primorcem kako bi se detaljno raspravile inicijative lokalne i regionalne samouprave. Također, istaknuo je važnost pitanja raspolaganja državnim zemljištem rekavši kako je decentralizacija državnog zemljišta odluka koja se donosi najbliže građanima, odnosno na razini županija te kako se time znatno ubrzava aktivacija državnog zemljišta.

Predstavnici Državne geodetske uprave predstavili su Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. Provedbom aktivnosti iz Programa osigurat će se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države te u kojima se obavlja više od 80 % gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, za poslove zaštite prirode i okoliša i održiv razvoj.

Na sjednici Izvršnog odbora dogovoren je i datum obilježavanja 20. godina Hrvatske zajednice županija, 28. travnja 2023., a svečanost će se održati u Primorsko-goranskoj županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari