Ministri Vlade RH u Rijeci prezentirali kampanju „Zajedno do EU fondova“

Zajedno do EU fondova - prezentacija kampanje

U sklopu kampanje pod nazivom “Zajedno do EU fondova”, koju Vlada i resorna ministarstva tijekom ožujka i travnja provode u više hrvatskih gradova, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održana je prezentacija mogućnosti ulaganja i ciljeva koji se žele postići projektima koji će se realizirati sredstvima iz EU fondova. Poseban naglasak stavljen je na mogućnost ulaganja u području čistog okoliša i održivog razvoja, nakon čega je organiziran obilazak Centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

Predstavnicima javne uprave i poduzetnicima mogućnosti ulaganja predstavili su potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol. U ime Grada Rijeke prezentaciji je prisustvovao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima.

Hrvatskoj je u financijskom razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju više od 80 milijardi kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, najviše što je Hrvatska ikad imala za ulaganje u rast i razvoj.

Kako je kazao potpredsjednik Vlade Grčić, EU fondovi postaju najvažniji izvor javnih financija te značajna poluga poticanja privatnih investicija. “Sredstvima strukturnih i infrastrukturnih fondova želimo osigurati dugoročno održiv gospodarski rat i zapošljavanje, osobito mladih. Važno nam je maksimalno iskoristiti sredstva tako da ulažemo u ona područja koja će svim građanima u svim krajevima Hrvatske pružiti mogućnosti i poboljšati kvalitetu života,” kazao je potpredsjednik Vlade Grčić.

Predstavljene su mogućnosti ulaganja iz EU fondova vezane uz poduzetništvo, ruralni razvoj i poljoprivredu, održivi razvoj i čisti okoliš, bolju prometnu povezanost, zapošljavanje, regionalni i urbani razvoj, prirodnu i kulturnu baštinu, te socijalnu infrastrukturu.

Govoreći o urbanom razvoju, potpredsjednik Vlade Grčić posebno se osvrnuo na 2,6 milijarde kuna namijenjenih održivom urbanom razvoju, koja će moći koristiti četiri velika hrvatska grada, između sedam najvećih gradova koji se natječu za ta sredstva, među kojima je i Rijeka.

Zajedno do EU fondova - uzvanici u Pomorskom muzeju
Zajedno do EU fondova – uzvanici u Pomorskom muzeju

“Podloga je stvaranje aglomeracijskih područja gradova i vezanih općina, kako bi tako stvorena aglomeracija putem sredstava iz EU fondova rješavala svoje zajedničke probleme. No, u projekt aglomeracija i okupljanje oko zajedničkih ciljeva počela se uvlačiti politika, pa u Rijeci želim poručiti kako u ovom projektu ne postoje pretenzije za ukidanjem općina i gradova,” poručio je Grčić.

Ministar poduzetništva i obrta Maras predstavio je mogućnosti ulaganja za poduzetnike, a posebno je najavljeno sutrašnje otvaranje natječaja, temeljem kojeg će poduzetnici i obrtnici imati priliku ostvariti potpore do čak 15 milijuna kuna.

Ministar zaštite okoliša Zmajlović predstavio je mogućnosti ulaganja u zaštitu okoliša i održivi razvoj. Naime, od ukupno preko 80 milijardi kuna iz europskih fondova dostupnih Hrvatskoj do 2020. godine, čak 21 milijarda kuna namijenjena je zaštiti okoliša. To je velika prilika za održivi razvoj Hrvatske temeljen na cirkularnoj ekonomiji, učinkovitom upravljanju resursima, modernim tehnologijama i zelenim radnim mjestima. Kao tri glavna pravca rada ministar Zmajlović je izdvojio sanaciju postojećih odlagališta otpada, izgradnju centara za gospodarenje otpadom te širu primjenu primarne selekcije otpada.

Podsjetio je kako ove godine s radom kreću dva centra za gospodarenje otpadom, Marišćina za Primorsko-goransku i Kaštijun za Istarsku županiju, zajedno vrijedni preko pola milijarde kuna. Izgradnja ova dva centra financirana je sredstvima iz Operativnog programa Zaštita okoliša za razdoblje 2007. do 2013. godine.

Ujedno su prezentirana još dva primjera dobre prakse iskorištavanja sredstava iz EU fondova. Tako je prorektor Sveučilišta u Rijeci Jože Perić istaknuo 180 milijuna kuna vrijedan projekt “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci”, koji je pri završetku, kao i nedavno započet projekt izgradnje sveučilišnog smještaja, vrijedan 170 milijuna kuna, od kojih je 122 milijuna kuna osigurano putem EU fondova. U pripremi je projekt Centra za translacijsku medicinu. Kao primjer dobre prakse prezentirano je i uređenje Eko kampusa Puljane u sklopu Nacionalnog parka Krka.

U sklopu prezentacije, Robertu Podrugu, direktoru Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji, uručen je poziv za dostavu projektnog prijedloga za financiranje EU sredstvima centra za gospodarenje otpadom vrijednog oko 115 milijuna kuna.

(S.R.L.(Grad Rijeka)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari