5. SJEDNICA POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

‘Nevidljive’: Jeste li znali da je svaka peta žena starije životne dobi doživjela neki oblik nasilja?

Na 5. sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, pod predsjedanjem njegove predsjednice Jovana Čutul, predstavljena je kampanja ”Nevidljive” s cilj osvještavanja o raznim oblicima nasilja koje doživljavaju žene starije životne dobi.

Kako je naglasila Rada Borić, predsjednica zagrebačkog Povjerenstva za ravnopravnost spolova koje je pokrenulo kampanju, rezultati istraživanja pokazuju da je od 1430 ispitanica i ispitanika koji su ispunili upitnik, čak 19,3 posto, ili svaka peta osoba starije životne dobi (65+) doživljava ili je doživjelo neki oblik nasilja, a među njima je 90 posto žena.

Najviše ispitanica i ispitanika doživjelo je psihičko nasilje, njih 34 posto, zanemarivanje njih 23 posto, potom ekonomsko nasilje 19,9 posto, uznemiravanje 15 posto te fizičko nasilje 7,8 posto. Najviše počinitelja nasilja – čak 59,5 posto su članovi obitelji, supružnik, partner ili djeca, a odmah iza nasilja doživljenog u obitelji slijedi institucionalno nasilje. U čak 16,7 posto slučajeva ispitanici iskazuju da su nasilje doživjeli od zaposlenika domova umirovljenika, liječnika ili zdravstvenog osoblja te zaposlenika socijalnih službi i drugih u državnim institucijama.

Nekad nasilje završava tragično pa su samo prošle godine u Hrvatskoj četiri žene ubili njihovi sinovi. Porazna je činjenica i da 81 posto žrtava nasilja nije prijavilo nasilje, jer ispitanice ne vjeruju da bi njihova prijava išta promijenila. Oni koji su se ipak ohrabrili ili odlučili prijaviti nasilje ili su se potužili, činili su to najčešće članu obitelji, prijateljima i potom liječnicima.

Zabrinjavajuće je i da 35 posto ispitanika u svojoj bliskoj okolini znaju za ljude starije od 65 godina koji doživljavaju nasilje, a najčešće je riječ o zanemarivanju i psihičkom nasilju, što govori kako je nasilje prema starijim osobama još prisutnije nego što pokazuju rezultati istraživanja.

Predsjednica Čutul navela je kako je predstavljanje kampanje označava početak aktivnosti ovog tijela.

“Prva aktivnost koju smo izabrali su osobe starije životne dobi, pogotovo žene, jer su one često u riziku od siromaštva, često nevidljive, nema empatije prema njima i, kao što se vidjelo po istraživanju, svaka peta je doživjela neki oblik nasilja. Zato smo i pozvale Povjerenstvo iz Zagreba da nam prezentira rezultate svog istraživanja te da pričamo o tom problemu i usporedimo podatke koje imamo. Smatramo da se rad Povjerenstava treba temeljiti na suradnji, umrežavanju, razmjeni iskustava, a kako bismo ojačali i pronašli nove načine i otvorili nove teme kojima možemo pomoći pri promicanju ravnopravnosti”, zaključila je te najavila da će u fokusu njihovog rada u budućnosti biti i teme odgoja u ravnopravnosti te femicida.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari