' NIJE U SKLADU SA ZAKONOM'

Video | Ministrica Vučković o poskupljenjima: ‘Zamrzavanje cijena često ima negativne učinke’

‘Cijene se u otvorenim tržišnim ekonomijama se formiraju na tržištu, formiraju se mehanizmom ponude i potražnje’, kazala je ministrica

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u RTL-u Danas komentirala je poskupljenje hrane. 

PDV je prvog travnja snižen na dio prehrambenih proizvoda, no to, pokazalo se u praksi nije dovoljno jer cijene nisu pale, upravo suprotno. Ministrica je komentirala planira li Vlada nove poteze.

“Tek je 1. travnja stupio na snagu veliki paket Vlade, vrijedan 4 milijarde i 800 milijuna kuna. to je 1 posto BDP-a, to govori sve o veličini paketa. U ovim mjerama PDV je imao važan udio iako je tada fokus bio i javnosti i svih nas na energetici. Mi smo se fokusirali i na hranu, premda to nije bilo u fokusu javnosti i PDV u ovom paketu je vrijedan 2 milijarde i 100 milijuna kuna, a na hranu se odnosi milijarda i 600 milijuna kuna, pored potpora koje su dodatno dane poljoprivrednicima. Stoga ne možemo govoriti da nije riječ o dovoljnom paketu. Ono što se dogodilo nakon najave paketa jest agresija, rat u Ukrajini”, kazala je. 

Vučković je kazala da je Vlada pokazala da je brza i razborita da reagira često u nepovoljnim uvjetima.

“Naša je zadaća mjeriti, vagati učinke, pripremati dodatne mjere. Mogu reći u ime Ministarstva poljoprivrede, kad isplatimo sve potpore koje smo najavili, dogovorili i objavili, vezane su za rast cijena umjetnog gnojiva, potpore u sektoru stočarstva, za šećernu repu, sjemenski kukuruz, jer naša očekivanja govore da je potrebno smanjiti neizvjesnost u pogledu sjemena iduće godine”, kazala je. 

Na pitanje može li se neizvjesnost smanjivati zamrzavanjem cijena, ministrica je kazala da je to mjera koja ima često negativne učinke.

“Cijene se u otvorenim tržišnim ekonomijama se formiraju na tržištu, formiraju se mehanizmom ponude i potražnje. Naša je politika ovih godina – osim kad govorimo o cijenama goriva, to nam je dopuštala uredba – odgovorno gospodariti financijama”, kazala je.

Kazala je i da zamrzavanje cijena u nekim zemljama imalo negativne efekte.

“Ta opcija nije u skladu sa Zakonom. Kad govorimo o gorivu, bila je. Ako govorimo o hrani i poljoprivredi, to je dio zajedničke poljoprivredne politike. Ona je uređena pravnom stečevinom EU. Baštinimo potpore, mehanizme, velika tržišta i to ima puno veće pluseve”, kazala je. 

Vučković je kazala i da ne može doći do situacije u kojoj bi se desila nestašica hrane. 

“U javnosti se govorilo o ovom problemu s obzirom koliko Rusija i Ukrajina znače na tržištu hrane. Riječ je o izvoznicama skoro 25 posto svjetske pšenice, suncokretovog ulja između 60 i 70 posto. U kratkom roku to može dovesti do poremećaja kod država koje su bile značajne uvoznice njihovih roba poput sjeverne Afrike, Bliskog istoka, jugoistočne Azije. Što se tiče Hrvatske i EU, ova se opasnost ne smatra vjerojatnom”, kazala je. 

Komentirala je i što će biti s crnim listama trgovaca koji nisu ugradili smanjenje PDV-a.

“Gospodarstvo se ne kreće po jednoj crti. Dogodilo se što se dogodilo s cijenama u ožujku. Eurostat je pokazao da su one narasle na području Europe 7 i pol posto, to je najveći rast u posljednjih 40 godina. Crne liste su se spominjale u kontekstu prilagodbe i prelaska na euro, ne u ovom kontekstu”, kazala je, ne isključujući uvođenje crnih lista.

“Nitko nije miran u vremeni kad se događa veliki rat na europskom tlu, kad se inflacija kreće neočekivanom stopom”, kazala je. 

Na pitanje hoće li je zahvatiti rekonstrukcija Vlade, Vučković je kazala da je zahvalna na iskazanom povjerenju premijera te da nastoji raditi motivirano i odgovorno.

Kazala je i da je svatko spreman otići iz Vlade i da se nitko nije rodio s funkcijom ministra. Komentirala je i bi li njen državni tajnik Tugomir Majdak bio dobra zamjena na njenoj poziciji.

“Mnogi bi bili dobri, osobito iz HDZ-a, u različitim ulogama. Što se tiče Ministarstva poljoprivrede, poljoprivredna proizvodnja je rasla, uspijevali smo reagirati dodatnim potporama, sanirati krize, održali smo proizvodnju, utjecali smo pozitivno različitim mjerama, a sada je Hrvatska inicirala, a to je popratilo 13 drugih zemalja EU, dodatne mjere koje Europska komisija razmatra. Bit će dobre za proizvođače ali i hrvatske potrošače”, kazala je Vučković u RTL Danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari