MINUCIOZNA ANALIZA: ‘Pobjede Karamarka i Milanovića ne čude – oni funkcioniraju kao spojene posude’

Pojava Mosta i njihov senzacionalni izborni rezultat nije zabrinuo ni članove SDP-a ni članove HDZ-a

Bez ikakvog potresa su prošli izbori u dvije najveće hrvatske stranke. Pojava Mosta i njihov senzacionalni izborni rezultat nije zabrinuo ni članove SDP-a ni članove HDZ-a. I jedni i drugi su odlučili da su Zoran Milanović i Tomislav Karamarko najbolje što im se moglo dogoditi.

Ovu neobičnu situaciju na hrvatskoj političkoj sceni analizirali smo s minucioznim političkim analitičarom Žarkom Puhovskim.

Profesore, kako komentirate da su ova dva luzera na nacionalnoj razini tako premoćno pobijedila na stranačkoj razini?

“Oni funkcioniraju kao neka vrsta spojenih posuda, jedan bez drugoga ne mogu. Znalo se da Karamarko pobjeđuje, a ako on pobjeđuje, Milanović je logičan odabir za SDP. Karamarko je započeo s ovim zagrijavanjem atmosfere i izazivanjem podjela, što je Milanoviću dobro došlo”.

Tko je po vama bolje prošao Milanović ili Karamarko?

“Formalno je bolje prošao Karamarko, čak je nadišao rezultate Enveru Hodže, približio se nedostižnom Kim Il Sungu ili kod nas Furiju Radinu. S druge strane, Milanović je imao protukandidata pa njegovoj pobjedi daje veću vrijednost”.

Kako tumačite da pojava Mosta nije uopće zabrinula stranačke strukture ni u HDZ-u ni u SDP-u?

“Što se Mosta tiče, oni su se potpuno osramotili. Nisu proveli niti p od programa koji su zastupali. Oni su se bavili personalnom politikom još gore nego HDZ i SDP. Njima je drug Stalji glavni vođa – kadrovska politika je osnovna stvar svake politike. Sad ga neki s ljevice vole jer on koči Karamarka, ali to nije dovoljno. S druge strane, Karamarko je, parlamentarno gledano, jer je u situaciji u kojoj nije dobio što je trebao dobiti jer Most sabotira. Nama kao građanima je problem što imamo Vladu koja ništa ne radi. Dokaz je činjenica da je premijer druga najpopularnija osoba u zemlji, a vlada koja bi se bavila ozbiljnim reformama morala bi imati nepopularnog premijera”.

Jučer i danas iz HDZ-a ponovo stižu prijetnje Mostu kako će koaliciju trpiti do određene razine. Po Vama koja će to biti razina do koje će HDZ trpjeti Most?

“Karamarko je propustio trenutak da izazove izbore. On je mogao ići na izbore. SDP je oslabljen. Karamarko ne bi dobio više glasova, ali bi to bio veći postotak jer Mostovi glasači ne bi izašli na izbore. Da je to napravio prije tri tjedna, mogao je izbore imati prije ljeta i imao je šansu da dobije rezultate slične Poljskoj ili Mađarskoj”, smatra Puhovski.
Zoran Šprajc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari