PREOKRET - UVAŽENA ŽALBA!

Mireli Čavajdi dopušten prekid trudnoće! Beroš: ‘Sugeriram da se gospođa obrati nekoj od zagrebačkih bolnica’

Screenshot RTL

Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozitivno je ocijenila žalbu Mirele Čavajde, a o svemu se oglasio ministar Beroš

Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozitivno je ocijenila žalbu Mirele Čavajde, doznaje Jutarnji. Uz to, ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti s detaljima odluke.

“Obavješten sam o njihovom zahtjevu i ključan je bio nalaz magneta mozga koji je ukazao na značajno izmijenjeno stanje i značajno promijenjene indikacije. Drugostupanjska komisija je utvrdila da su ispunjene sve predispozicije za prekid trudnoće. To je definirano u Zakonu, po članku 22. Komisija je u sastavu liječnika, suca i socijalnog radnika odlučila da je stanje teško i da treba poduzeti prekid trudnoće.

Zakon propisuje drugostupanjsku odluku Komisije, ali ne i način na koji će se provesti. Preporučam da se javi u neku od zagrebačkih bolnica, pogotovo našu najvažniju i najveću bolnicu, KBC Rebro. Mi ćemo joj biti na dispoziciji već sutra. Ako se odluči izvesti zahvat u inozemstvu, zdravstveni sustav će joj to financijski nadoknaditi.

Ovo što je drugi MR utvrdio, nije moglo biti utvrđeno niti ultrazvukom, niti prvim MR-om. Važno je da je gospođa bila dodatno obrađena. Da je gospođa sama došla u bilo koju bolnicu tražiti prvostupanjsku odluku, dobila bi je. Teško je ljudima u takvom stanju obilaziti bolnice i odgovorno tvrdim da je ona mogla dobiti odluku bez zakonskog opunomoćenika. Bez obzira na to što je zakon iz nekog drugog vremena i što ne prepoznaje neke napretke u medicini ipak omogućuje pravo žene na izbor”, poručio je Beroš.

‘U Hrvatskoj se ne obavlja feticid’

“Optuživali su me da nisam iznosio informacije do kraja. Ja nisam mogao ništa drugo, nego govoriti po prvom nalazu, u kojem se nije vidio hidrocefalus. U ovom se trenutku u Hrvatskoj ne obavlja feticid. Ona u bolnicu može doći na dogovor, jer postoji nekoliko mogućnosti. ovisno o tome što ona odabere, liječit će se u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Ako odabere nešto što nije moguće u Hrvatskoj, obavit će se vani po nalazu i ovoj odluci, te će joj HZZO sve refundirati.

Očekujem da struka prepozna sve elemente u kojima su napravljeni iskoraci i da ih implementira u Hrvatskoj. Nakon ovog slučaja, osobno ću na tome inzistirati, apeliram na struku. No, moram reći da ponegdje pratimo medicinsko napredovanje, ponegdje smo čak i bolji, ali očekujem da struka prepozna gdje smo u zaostatku. Moja je ostavka uvijek na stolu”, poručio je Beroš i poručio gospođi Čavajdi da se javi u “Referentni centar u perinatalnu medicinu u Petrovoj bolnici nekom od liječnika, bit će primljena, tako je dogovoreno s ravnateljem KBC-a Zagreb.”

“Ne samo liječnici, nego opća javnosti i pojedinci su postupali ne mareći za osjećaje gospođe, uključujući i mene kad ste me pitali. Govorio sam nešto o čemu nije ugodno govoriti, to je najgori slučaj koji se mogao dogoditi. Stvarno ne znam je li ona mogla to izbjeći. Međutim, ovo je svakako prilika da ponešto naučimo u ovom slučaju. Važno je da je pravo izbora žene u ovom specifičnom stanju, vrlo važno”, dodao je.

‘Svakodnevno dobivam pritužbe’

“Kao zdravstvena administracija dobivamo svakodnevno pritužbe. U svakoj bolnici postoji komisija, postoje i obiteljski liječnici. Događaju se propusti koje osuđujem. Mi smo na dispoziciji svima. Prije mjesec i pol dana sam zamolio liječnike da adekvatno komuniciraju s pacijentima. Pacijent nam mora biti u fokusu i trudimo se da svakome izađemo najviše u susret”, zaključio je ministar.

Podsjetimo, Čavajda je u utorak na Rebru obavila novi pregled magnetskom rezonancom, koja je pokazala da je tumor djetetu u progresiji, odnosno da je porastao u odnosu na raniji pregled. U nalazu se navodi kako je najvjerojatnije riječ o teratomu, odnosno najčešćem intrakranijskom tumoru u fertilnoj dobi. No, zbog smještaja u djetetovoj glavi, u obzir dolazi i astrocitom visokog gradusa. Na snimci se vidi i razvoj hidrocefalusa.

Inače, Čavajdi je temeljem prošlog nalaza MR-a, u utorak odobren prekid trudnoće u Sloveniji, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari