ODLUKA SUDA

Samohrana majka dvoje djece koja se nije htjela cijepiti ni testirati opravdano je dobila otkaz

Ilustracija: Pixsell

Pravila su se pridržavali svih 149 radnika, a jedino ona nije. Nije bila cijepljena i navela je da si sama ne može financirati testiranje

Općinski sud presudio je 42-godišnjoj radnici iz Varaždina koja je dobila izvanredni otkaz jer nije dolazila na posao zbog toga što joj je poslodavac onemogućio ulaz u poduzeće jer nije imala COVID potvrdu ili negativan test na koronu.

Tužila tvrtku

Ona je tužila tvrtku zbog toga, ali i izgubila jer kako kaže sud, otkaz je zakonit. Kako javlja Večernji list radila je na razvrstavanju otpada, a također je i samohrana majka dvoje djece.

U tužbi je navela da joj je poslodavac 1. rujna prošle godine fizički prepriječio ulaz u poslovni prostor te najavio da će to raditi i idućih dana. Naime, poslodavac je desetak dana prije, 20. kolovoza od svih radnika zatražio da za ulazak u poslovne prostore imaju potvrdu o preboljenju, cijepljenju, testiranju ili drugo. Ona ni jedno od toga nije imala.

Iz tvrtke kažu da joj nisu fizički zapriječili ulaz, nego su je direktor i izvršni direktor upozorili na nova pravila, nakon čega je ona napustila tvrtku i više se nije pojavila. U tvrtki kažu da su pokušali saznati je li završila na bolovanju, no nisu uspjeli.

Pravila su se pridržavali svih 149 radnika, a jedino ona nije

Pravila su se pridržavali svih 149 radnika, a jedino ona nije. Nije bila cijepljena i navela je da si sama ne može financirati testiranje. Također, kaže da joj je pulmolog zbog problema s astmom rekao da se “ne mora cijepiti”.

“Nije bilo ograničeno njezino pravo na rad i slobodu rada već je to pravo zbog zdravlja ljudi samo uvjetovano ispunjenjem određenih uvjeta koje je tužiteljica bez većih teškoća i troškova mogla ispuniti”, smatra Sud.

U presudi se navodi da je u vrijeme epidemije odgovornost pojedinca bila povećana, a “građani su sami bili dužni poduzimati sve propisane mjere kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.”

Sud je zaključio da mjere nisu diskriminatorne jer je radnicima ostavljena mogućnost izbora: Cijepljenje koje je bilo potpuno besplatno i dostupno te testiranje koje se moglo napraviti prije dolaska na posao, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari