ŠTEDNJA ZA JANJETINU

Video | Mjesec dana do Uskrsa, a… janjetina nikad skuplja! Potražnja nikad veća, svi paški janjci prodani ili naručeni

Nikad skuplja janjetina, a za uskrsni stol već se naveliko naručuje kod uzgajivača, mesara i u restoranima, iako je do Uskrsa više od mjesec dana. Više u video prilogu!

Cijena pečene janjetine sad je oko 50 eura, a jeftina nije ni ona sirova. Ipak, bez nje malo tko može zamisliti svečanu uskrsnu trpezu, piše RTL Danas.hr/Net.hr.

Iako je do Uskrsa nešto više od mjesec dana, predbilježbe za janjetinu već su krenule i bez obzira na cijenu, omiljeno jelo na uskrsnom stolu je upravo mlada janjetina. U zadarskom zaleđu, gdje je janjenje pomalo ii kasnilo, cijena će joj ove godine biti oko 15 eura, a paška – odavno i brend s geografskim porijeklom – još i skuplja.

Život janjaca na Pagu računa se da je između dva najveća blagdana. Od Božića, kada počne janjenje, pa do Uskrsa, kada su svi već rasprodani da postanu dio svečane uskrsne trpeze.

Na kopnu je sezona janjenja tek krenula, ali na Pagu neće još dugo.

“Traje još i danas, trajat će još neko vrijeme, ali janjetine će biti sad sve rjeđe i rjeđe, i sve teže i teže nać’ jer je sezona pri kraju. Zapravo negdje do polovice trećeg mjeseca možda i nađe se negdje. Potražnja je velika”, kaže Dražen Crljenko, vlasnik stada od 70-ak ovaca iz Paga, kod kojega još ima pokoji jančić.

Cijena paške janjetine od 18 do 20 eura

Cijene prate prošlogodišnje. Janjčići su sada upravo idealne težine. Oko 10-ak kilograma žive vage i spremni su za prodaju. Cijena paške janjetine u ovom trenutku je negdje od 18 do 20 eura.

Tako je i na farmi najveće paške sirane, koja je vlasnik stada od oko 3 tisuće ovaca, najvećeg stada na otoku. “Potražnja je veća od ponude. Potražnja je velika. Sad su već, kako bi rekli u Pagu, zadnji ‘skosi’. Ima mogućnost da se naruči i pojedinačno, ali uglavnom radimo naveliko i to s trgovačkim lancima. Imamo malo veće tržište, pa negdje u sezoni mi isporučujemo i do tisuću i pol janjaca”, pojašnjava i Martina Pernar Škunca, direktorica marketinga strane na Pagu.

Gužva pred Uskrs

I restoran na ulazu u Zadar kupuje pašku janjetinu, sve dok je ima, a onda prijeđu na onu iz zaleđa koja dolazi kasnije. Pred Uskrs im je uvijek gužva.

“Narudžbe krenu 5 do 10 dana prije Uskrsa. Imamo stalne naše mušterije. Dosta je narudžbi za vanka naručuje i rezervira. Cijene su negdje malo više, negdje malo manje, ali od 50-ak eura po kilogramu, pa nadalje”, ķaže iskusni konobar u restoranuu kojem je janjetina s ražnja jedno od najpoznatijih jela.

Ali, dokaz da ne završe svi janjci na nekom od restoranskih ili nečijem obiteljskom stolu je i Piantias, ljubimac Draženova sina, zvijezda jedne naše priče s Paga. “Piantias je završio u zoološkom vrtu, kako sam i rekao prošle godine. I ove godine smo ga posjetili u tom zoološkom vrtu. Zapravo, to je zoološki vrt za domaće životinje”, smije se Crljenko.

Ovogodišnji ljubimac im je Dudalo, koji će opet biti bolje sreće od ostatka ekipe s pašnjaka, piše RTL Danas.hr/Net.hr.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari