'REALNA SLIKA STANJA'

Video | Četvrtaši i osmaši spremaju se za nacionalne ispite: Lucija: ‘Usmjerit će me kod odabira srednje škole’

Provedba nacionalnih ispita počela je eksperimentalno u odabranim školama, lani su ih prvi put pisali svi učenici osmih razreda, a sada tri godine od uvođenja uz osmaše u svim školama pišu ih i svi četvrtaši

Ožujak u osnovnim školama bit će u znaku nacionalnih ispita. Novost je da ih ove godine uz učenika osmih razreda, prvi put pišu i svi četvrtaši. Nakon dvije godine u 81 školi, nacionalni ispiti za četvrtaše ulaze u sve škole. Prvi ispit Saru i Nou čeka za tjedan dana.

“Mislim da to pišemo da provjerimo svoje znanje, mislim da će hrvatski biti najlakši, a najteža priroda“, rekla je Sara Đuratović, učenica 4. razreda OŠ Središće u Zagrebu.

“Ne treba se učiti, ali možete, to je provjera znanja. Želim provjeriti svoje znanje, koliko sam zapamtio i naučio”, kaže Noa Salopek, učenik 4. razreda OŠ Središće u Zagrebu.

Nakon njih, koliko znaju, provjeravat će učenici 8. razreda. “Vidjet ću na kojim predmetima se trebam malo fokusirati više, a i usmjerit će me kod odabira srednje škole”, kaže Lucija Kieczkowska, učenica 8. razreda OŠ Središće u Zagrebu.

“Možda ću dobiti bolji rezultat nego što mislim pa ću odabrati neki smjer za srednju školu. Pokazat će mi i što trebam više učiti prije prijemnih ispita”, kaže Tino Fresl, učenik 8. razreda OŠ Središće u Zagrebu.

Ispiti tijekom ožujka

Provedba nacionalnih ispita počela je eksperimentalno u odabranim školama, lani su ih prvi put pisali svi učenici osmih razreda, a sada tri godine od uvođenja uz osmaše u svim školama pišu ih i svi četvrtaši. Ispiti će se u osnovnim školama provodit tijekom ožujka. Od 4. do 8. ožujka učenici četvrtih razreda polagat će ispit iz hrvatskog jezika, matematike te prirode i društva. Osmaše čeka 8 ispita -hrvatski, engleski, matematika, biologija, fizika, kemija, povijest i geografija.Polagat će ih tijekom tri tjedna, od 11. do 27 ožujka.

“Preporuka je da u dane kada se ispiti pišu nema drugih provjera znanja i mi se toga pridržavamo. Učenici će nakon pisanja imati nastavu, osim nakon ispita iz hrvatskog jezika za učenike osmih razreda koji traje dugo. U principu život u školi i dalje teče normalno”, rekla je Mateja Pavliško, koordinatorica za nacionalne ispite u OŠ Središće u Zagrebu.

Pripreme nisu potrebne jer želimo dobiti realnu sliku stanja

Ni ove godine ispiti se neće ocjenjivati, u e-Dnevnik bit će upisana bilješka s brojem bodova i postotkom riješenosti. “Neće utjecati na zaključne ocjene jer je nerealno gradivo od četiri godine prenositi na završni razred. Također, nije ni kriterij za upis u srednje škole. Pripreme nisu potrebne jer želimo dobiti realnu sliku stanja bez priprema kako bismo uvidjeli kakav nam je obrazovni sustav”, objašnjava Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Prošlogodišnjim rezultatima u OŠ Središće su zadovoljni. “Nismo imali niti jedan slučaj da su učenici predali prazan ispit. Mi ih pokušavamo potaknuti da iako se ne ocjenjuju, iako ne utječu na zaključnu ocjenu niti na upis u srednju školu da se potrude, jer će dobiti povratnu informaciju, znati kako stoje iz kojeg predmeta, gdje su jaki, a gdje su slabi”, rekla je Mateja Pavliško, koordinatorica za nacionalne ispite u OŠ Središće u Zagrebu.

Iz Nacionalnog centra poručuju – nacionalni ispiti bi trebali pokazati školama, ali i obrazovnoj politici – što treba mijenjati. “Nacionalni ispiti su pokazali da postoje potrebe za promjenom obrazovnih kurikuluma. Nije realno uspoređivati zaključne ocjene i rezultate nacionalne ispite, ali one škole koje imaju manju razliku između rezultata na nacionalnim ispitima i zaključnih ocjena trebaju biti zadovoljnije”, rekla je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Svoje rezultate učenici četvrtih i osmih razreda dobit će u lipnju, prije kraja nastavne godine, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari