POČINJU UPISI

Video | Mjesta u srednjim školama ima više nego učenika. Neke uvele i prijemni: ‘Najveći problem je velik broj odlikaša’

Upisi u srednje škole počinju sutra, a prvi korak koji osmaši trebaju napraviti je elektronička prijava u sustav. Doznali smo što ih sve čeka, koliko je slobodnih mjesta i za koje škole su potrebni prijemni

Osmaš Miho Štefelić već je donio svoju prvu veliku odluku. Želi upisati hotelijersko-turističku ili ekonomsku školu.

“Šest škola se treba staviti na taj popis. Sada znam ove dvije i stavit ću neke u koje bi trebao upasti sto posto ako ne uspijem na ova prva dva izbora”, rekao je.

Elektroničke prijave u sustav za upise počinju sutra

Pred mnogim osmašima još je puno posla.

“Sada se ispravljaju ocjene. Ljudi se trude da imaju što bolje ocjene za upis u srednju školu. Neki jako puno. Ja ne tako puno jer nemam puno toga za ispravljati”, kazao je Štefelić.

Mjesta je više nego učenika. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, za sljedeću školsku godinu planirano ih je 48 753, odnosno 2 193 razreda. Od toga 24 posto za gimnazije, 41 posto za četverogodišnje, 14 posto za trogodišnje strukovne škole, a 11 posto slobodnih mjesta otpada na obrtnička zanimanja.

Za upis u neke škole bit će potrebno položiti i prijemni ispit. Osam zagrebačkih gimnazija odlučilo se za to. Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu, rekao je da je najveći problem velik broj učenika s prosjekom ocjena 5,0.

“To je puno više nego što ih možemo upisati i onda nemamo način za odabir. Provodimo prijemni jer ih ne možemo upisati više nego što imamo mjesta”, poručio je ravnatelj Jelenski.

Prijemni ispiti provodit će se četiri dana, od 3. do 6. srpnja

Ove godine učenici neće pisati različit ispit za svaku školu koju žele upisati.

“Novost za učenike zagrebačkih osnovnih škola je da se mogu upisati s jedinstvenim prijemnim ispitom u prirodoslovno-matematičke, ali i dvije opće gimnazije. Međusuobno ćemo priznavati rezultate i upisivati ih u sustav, a učenici će onda moći odlučiti hoće li odabrati jednu ili drugu školu”, rekao je Jelenski.

Odabir srednje škole i smjera u kojem žele ići za osmaše je velika odluka čega su svjesni i u osnovnim školama. Mnogi smatraju da sustav upisa treba mijenjati. Krešimir Supanc, ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Jure Kaštelana, misli da prostora za napredak ima.

“U kojem smjeru, kroz vanjsko vrednovanje, malu maturu ili nešto treće trebaju odlučiti prosvjetne vlasti. Mislim da nije realno da imamo toliko odlikaša koji onda nakon prvog razreda srednje se više ne pokazuju kao odlikaši ili u jako malom postotku”, rekao je Supanc.

Osmaši će 10. srpnja znati koju su srednju školu uspjeli upisati, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari