OVO RAČUNAMO SVI

Video | Spajanje blagdana omiljeno u Hrvata: Uskoro za tri dana godišnjeg, 12 dana odmora!

Prosječno s godišnjima i državnim praznicima najviše odmaraju Malta i to 38 dana godišnje, Island 40, Monako 42, San Marino čak 46, a najviše Iran – 53 dana. Više u videoprilogu!

Da je ovo obični radni ponedjeljak, na zagrebačkom Zelenom valu ne biste pronašli nijedno parkirno mjesto. A pošto ovo nije običan ponedjeljak, danas možete birati gdje ćete parkirati. No ako niste uspjeli spojiti ovaj vikend, ne brinite – u kolovozu i lipnju za tri dana godišnjeg moći ćete se odmarati punih 12. Ipak neki neće imati taj luksuz.

Nekima i 30 dana premalo

Dragan iz Zagreba radi u ugostiteljstvu i kaže da je posao težak: “Treba mi više odmora, svakako. S obzirom na to da radim u ugostiteljstvu, ne uspijem spojiti tri tjedna odmora. Jer ne prijavljuju svi, stave vas na neodređeno i to je problem.”, rekao je za RTL, prenosi Danas.hr.

Drugima, ni 30 dana nije dosta. “Jako je malo 30 dana odmora i nikada ne možeš dobiti kada želiš.”, kaže Iva.

Prosječno s godišnjima i državnim praznicima najviše odmaraju Malta i to 38 dana godišnje, Island 40, Monako 42, San Marino čak 46, a najviše Iran – 53 dana. Nijemci, se godišnje odmaraju 29 dana, u BiH 30, Mađari i Srbi dan više, Talijani 32 dana, Slovenci i mi po 33 i Austrijanci 38 dana. EU kaže da su četiri tjedna minimalna za godišnji odmor.

Sve se svodi na efikasnost

Viktor Gotovac, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, komentira: “Svi bi htjeli više odmarati, imati više vremena za sebe. Ali EU kaže tako, sve ostalo se kroz kolektivne ugovore može dogovoriti. Ali, ponovno se sve svede na efikasnost. Što manje radimo, to smo manje efikasni. Ali ne postoji jedna Europa. Nažalost, bojim se da za radnike u graditeljstvu i ugostiteljstvu nije vrijeme velikih odmora.”

A plaćeni godišnji u ugovor ne stoji Amerikancima – tek 10 puta u godini dogodi im se državni praznik. Ne odmaraju se previše ni Kinezi ni Japanci imaju duplo manje od nas što se godišnjeg tiče, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari