'SVAKI DESETI JE BOLESTAN...'

VideoMjesto koje može biti jadranski biser stanovnici zovu ‘Černobil’: Mrtvačka glava na vrhu tog brda nije tamo slučajno

Bivšu tvornicu ferolegura u Dugom Ratu otkupio je investitor Projekt Uvala i obećavao turistički procvat. Prva sanacija 250.000 tona troske trebala je biti 2009., a druga 2016. godine

Mještani Dugog Rata prosvjeduju jer već 11 godina čekaju da im država pomogne u saniranju brda troske, građevnog materijala za koji sumnjaju da je štetan za zdravlje. I dok to traje godinama, jedno potencijalno krasno turističko mjesto u sezoni zjapi prazno.

“Mislim da je sasvim logično da će svatko biti ogorčen kad ima ovakav okoliš, a posebice na mjestu koje bi trebalo prosperirati turistički. Kad si tu na našoj plaži koja je lijepa, s druge strane gledaš u Černobil”, kazala je za RTL Danas Danas Dugoraćanka Kate Franić kojoj pogled s prozora gleda na brdo troske.

‘Svaki deseti je bolestan’

A mrtvačka glava na vrhu tog brda nije tamo slučajno. Nemoguće je dobiti liječnika koji bi javno potvrdio povezanost troske i pojave bolesti kod stanovnika. Iako Zavod za javno zdravstvo ne bilježi porast oboljenja, lokalci tvrde da neke pojave nisu slučajne.

“Svaki deseti je bolestan. Mladi ljudi, sve mlade žene od 30-35 godina…”, kaže Nikola Bilić iz Dugog Rata.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Na pitanje bi li itko od iz Ministarstva živio na takvom mjestu da može birati, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mile Horvat kaže da apsolutno razumije stanovNike Dugog Rata.

“Ali, postajale su i nekakve lokalne vlasti prije nas tamo koje su trebale reagirati”, smatra Horvat.

Uklanjanje troske uvijek bi netko stopirao

Tamošnju bivšu tvornicu ferolegura otkupio je investitor Projekt Uvala i obećavao turistički procvat. Prva sanacija 250.000 tona troske trebala je biti 2009. godine, a druga 2016. godine. Izrađena je i studija, a rok za završetak istekao je prije godinu dana.

“Dobili smo izvještaj gdje je konstatirano da sanacija prema programu nije izvršena. Tada smo krenuli u razgovore s DORH-om, s inspektoratom, bili smo na niz razgovora u Ministarstvu graditeljstva”, kaže Horvat.

Mještani, pak, kažu da je bilo interesa da se troska odnese, ali netko je to uvijek stopirao. Jasno je zašto iz inspekcijskog nalaza u kojemu stoji da su eksploatirali ferokrom iz troske i na njemu zarađivali nemali iznos. Investitor je mogao otkupiti samo dio zemljišta od bivše tvornice, vlasništvo dijele Hrvatska i HEP.

‘Dosta nam je više lažnih obećanja’

“Sporovi koji se vode na trgovačkom sudu u Zagrebu pri kraju su i nadamo se da će se postići nagodba da to bude čim prije”, tvrdi odvjetnik investitora Projekt Uvala, Kruno Peronja.

Sjjedeći tjedan bit će novi sastanak u Ministarstvu i kreće analiza materijala. Iako načelnik tvrdi da su premašene dopuštene vrijednosti opasnih spojeva, investitor tvrdi drukčije.

“Sud je odredio vještaka, općina se nije protivila, ima nalaz Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba i to je najbolji i nepobitan dokaz i to iz ove godine”, kaže Peronja.

Sanaciju će izvesti Ministarstvo zaštite okoliša, ali će je morati platiti investitor. Radi se o milijunima i to ne može početi dok se ne riješe pitanje zemljišta.

“Nama je više dosta lažnih obećanja. Tražimo da država konačno stane iza nas koji plaćamo porez. Mi nismo građani drugog reda”, poručuje Sanja Vitaić iz građanske inicijative Dugi rat, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views