NOVI DRŽAVNI PRORAČUN

Video | Ništa od rasterećenja plaća! Primorac: ‘U ovom trenutku to nije opcija’

Screenshot RTL

Zašto u proračun nije uvršten prihod od poreza na ekstra dobit poduzećima, ministar je kazao, da su u proračun uvršten elementi za koje se znaju točne procijene fiskalnih učinaka i za koje su zakoni doneseni ili su prijedlozi zakona upućeni u proceduru

Prvi hrvatski proračun iskazan u eurima komentirao je Adrian De Vrgna s ministrom financija Mrkom Primorcem.

“Rasterećenje plaća, ako govorimo o porezu na dohodak u ovom trenutku nije opcija iz više razloga. Jedna od razloga je to što se iz tog poreza financiraju jedinice lokalne samouprave. Mi smo kada govorimo o rasterećenju plaća došli do nekakve prihvatljive razine. Više nije moguće tu razinu dalje povećavati bez značajnije reforme poreznog sustava koja bi uključivala uvođenjem eventualno novog poreza”, objašnjava ministar.

Na pitanje je li bivši ministar Marić ostavio “vrući krumpir”, Primorac je odgovorio da ne smatra da je to istina te nije dodatno htio komentirati odlazak bivšeg ministra. “Ministar Marić je radio dobra posao. Napravio je velike iskorake u pogledu poreznog rasterećenja”, dodao je Primorac.

“Što se tiče zamrzavanja cijena artikala, to je mjera iz resora ministra Filipovića. Ministar prati stanje i on će napraviti određene analize, kao što je to i činio. Na temelju tih analiza ćemo odlučiti. Nemam savjeta za njega u ovo vrijeme”, istaknuo je ministar.

Možemo li izbjeći recesiju? “Najavljivali smo u nekoliko navrata da ćemo na kraju godine osjetiti značajno usporavanje gospodarskog rasta i to očekujemo i u prvom kvartalu sljedeće godine. Činit ćemo sve da očuvamo i potencijal rasta, odnosno da kroz proračun koji smo izglasali danas na Vladi, održimo tu razinu koja nije velika, ali je pozitivna”, rekao je ministar

Zašto u proračun nije uvršten prihod od poreza na ekstra dobit poduzećima, ministar je kazao, da su u proračun uvršten elementi za koje se znaju točne procijene fiskalnih učinaka i za koje su zakoni doneseni ili su prijedlozi zakona upućeni u Saborsku proceduru.

“Taj porez bi trebao biti donesen do kraja godine. On će se odnositi na dobit ostvaren u 2022. godine, a uplaćivat će se 2023.”, rekao je ministar i kazao kako trenutno ne može komentirati o kojoj stopi će se raditi.

Ministar nije htio komentirati koje resore će zahvaćati nova uredba, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari