PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Mladi su budućnost, ali njih nema; Hrvatska je jedna od najstarijih nacija u Europi…

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Demografska slika Hrvatske i nije najoptimističnija, posebice ako uzmemo u obzir podatke da smo jedna od najstarijih nacija Europe i da smo prema nekim podacima već pali na svega 3,8 milijuna stanovnika. 

Nužna je populacijska politika

Kako piše Večernji list, u Hrvatskoj su najbrojnija dobna skupina stariji od 75 kojih imamo 382,2 tisuća dok su najmalobrojnija dobna skupina djeca do četvrte godine kojih imamo svega 181,5 tisuća.

Uz to, imamo samo 774.817 djece i mladih do 19 godina, a nasuprot njima, 862.958 onih sa 65 i više godina.

O lošoj demografskoj slici govori i činjenica da smo u posljednjih osam godina izgubili više od 65.000 učenika te da se na fakultetima pojavljuje problem viška upisnih mjesta. Sve više mladih odlučuje se da studij završi izvan Hrvatske.

Demograf Dražen Živić za Večernji ističe da je kod nas od projekcija stanovništva još nepovoljnija poremećena dobna struktura stanovništva, koja je generator demografskih problema, a započela je 70-ih godina, prenose Vijesti.hr

“Ovakva dobna struktura stanovništva kakvu imamo danas upozorenje je da će nam budućnost biti još negativnija jer sve manje mladih ulazi u dob za rađanje, dok poslijeratni baby boom naraštaji ulaze u sve brojnije skupine starog stanovništva”, kaže Živić i dodaje da nije problem broj starog stanovništva jer bi svatko od nas želio dočekati kvalitetnu starost nego loš omjer mladih i starih koji dovodi u pitanje funkcioniranje sustava.

Živić je ustvrdio da imamo malo mladih između 20 i 29 godina, a još uvijek se u toj dobnoj skupini najviše djece rađa i kad se tome dodaju nepovoljni društveni uvjeti zbog kojih mladi odgađaju rađanje problem je tim veći. Stoga će se demografski problemi morati ublažavati dobro osmišljenom populacijskom politikom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari