PO KOJEM TO TEČAJU?

MUP kazne pretočio u eure pa se zeznuo. Zaokružili 30 eura na 300 kn…

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Zanimljivo je i da je kazna za bicikliste i one koji koriste električni romobil skuplja nego za vozače automobila

Policija podsjeća da uskoro kreće obveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima. Ista je, navode, na snazi od 1. studenog do 31. ožujka, prenose RTL Vijesti.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna (30,00 eura), ističu.

Inače, ako ovu kaznu u eurima pomnožimo sa službenim tečajem koji će se u RH koristiti od 1. siječnja, a kojeg su dužni istaknuti prilikom iskazivanja u dvojnim cijenama ispada da je kazna u kunama ipak 226,035 kuna.

Pored navedenog, sukladno odredbama članka 101. citiranog Zakona, vozači bicikala te prijevoznih sredstava (nova kategorija sudionika u cestovnom prometu, npr. električni romobili i dr.) od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna (60,00 eura).

Također, i u ovom slučaju je riječ o različitim iznosima u kunama te bi kaznu koju ste iz eura pretočili u kune trebali platiti u iznosu od 452,07 kuna.

Stoga, vozače motornih vozila, pozivamo na oprez, uvijek i svugdje te na poštivanje prometnih propisa i pravila, posebice na korištenje svjetala u cestovnom prometu, zaključuju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views