'GEORGE BUSH'

Video | U Hrvatsku već drugi put ove godine stigao američki nosač aviona. Zašto?

Najveći i najmoderniji američki nosač zrakoplova stiže u Jadran. Oko 6000 američkih vojnika, nakon vojne vježbe NATO-a, potražit će predah u Splitu. Više u video prilogu!

Dok će oni odmarati, elitna američka postrojba je u Rumunjskoj, samo pet kilometara od ukrajinske granice. Njihov pripadnik bio je i Jimmy Hendrix a prema riječima zapovjednika – spremni su za borbu, izvještava Goran Latković za RTL.hr.

S vojne vježbe u Sredozemlju izravno u Split, odobren je dolazak najvećeg američkog nosača zrakoplova George Bush.

Ministar obrane Mario Banožić: “Notom se traži odobrenje za uplovljavanje američkog nuklearnog broda u unutarnje vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split u studenom ove godine. Radi se o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu ratne mornarice SAD-a.”

Ovo je već drugi put ove godine da u Hrvatsku dolazi američki nosač. U veljači je u Splitu bio Harry Truman, a Bush je jedan od najmlađih američkih nosača.

Dug je 333 metra, pogone ga dva nuklearna reaktora, pa može ploviti 20 godina bez dopune goriva. Može primiti 6000 članova mornarice, a nosi čak 90 zrakoplova i helikoptera. Njegova izgradnja koštala je 6,2 milijarde dolara.

Zdravko Kardum, bivši zapovjednik HRM-a: “To što baš dolazi u Hrvatsku govori o tome da je dosta značajan naš geostrateški položaj, našeg Jadranskog mora koje je ustvari najdublje uvučeni zaljev Sredozemnog mora prema europskom kontinentu. To bi značilo da i zrakoplovi s nosača imaju i najveći doseg prema kopnu Europe.”

U Mediteranu do sutra traje NATO-va vojna vježba Neptune Strike, a predvodi ju upravo nosač George Bush koji će na kratak predah u Split.

Ante Kotromanović, bivši ministar obrane: “Sama posada je bila nekoliko mjeseci na brodu pa moraju negdje dobiti nekakv ispušni ventil. Moguće da je to jedan od razloga. Split je fenomenalan grad, Hrvatska za njih dobrodošla zemlja, članica NATO-a, a s druge strane tu je i blizina ukrajinskog fronta.”

A još bliže frontu, u Rumunjskoj, stacionirala se najelitnija američka postrojba Screaming Eagels. Prvi put u 80 godina su na europskom tlu, spremni reagirati bilo gdje u svijetu u samo nekoliko sati.

“Apsolutno je sposobna izvoditi različite tipove udara i različite tipove zadaća. Njezina prisutnost u Rumunjskoj je poruka Rusiji da paze šta rade”, komentirao je Kotromanović za RTL.

Ovih 4700 vojnika pojačava istočno krilo NATO-a i jedinica su američke vojske najbliža ukrajinskom frontu, izvještava Goran Latković za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari