TREĆI SPOL

MUP odbija da se na osobne iskaznice uvede i treći, neodređeni spol

Foto:Davor Puklavec/PIXSELL

Trebaju li nove osobne iskaznice, koje će u primjeni biti od 2. kolovoza, kod oznake roda imati, osim oznake ženskog ili muškog, i oznaku neodređenog spola? Sudeći prema stavu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, trebaju, piše u petak Večernji list.

Iz tog je Ministarstva dva tjedna prije uvođenja novih osobnih iskaznica u Ministarstvo unutarnjih poslova odaslano upravo takvo mišljenje. Referira se ono na novi prijedlog pravilnika o izgledu osobnih iskaznica, u kojem je MUP odlučio zadržati dosadašnju odredbu o navođenju spola na osobnoj iskaznici oznakama “Ž” ili “M”, navodi dnevnik.

Međutim, MVEP se poziva na Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine, u kojoj se navodi da uvođenje roda nije obvezno i da o tome odlučuju države članice ponaosob, ali da se – ako se on navodi – trebaju omogućiti sve tri opcij, prenosi Index.hr.

VIDEO DANA:

Iz MVEP-a su jučer na pitanje o njihovu dopisu MUP-u, u kojem se traži da se pri navođenju spola koristi i oznaka X, kazali da su samo “pojasnili sadržaj Uredbe koja je u nadležnosti MUP-a, a koja je izravno primjenjiva u RH. U Uredbi se navodi da navođenje spola na osobnoj iskaznici nije obvezno. Na MUP-u je predložiti sadržaj Pravilnika o izdavanju osobnih iskaznica”.

MUP ga je i predložio, i to još u svibnju od kada se i nalazi na stranci e-savjetovanje i dostupan je sve to vrijeme zainteresiranoj javnosti da iznese svoje primjedbe i prijedloge. MVEP se nije ondje oglasilo niti je o označavanju roda itko raspravljao.

Pravilnik treba stupiti na snagu u ponedjeljak i još se stigne iz njega maknuti oznaka spola, no prema informacijama Večernjeg lista MUP je ovaj prijedlog glatko odbilo i takav odgovor poslalo u MVEP.

MUP smatra da nismo dužni primijeniti direktivu jer u svome zakonodavstvu nemamo propisanu mogućnost neodređenog spola. S tim se slažu i u Europskoj komisiji, a govoreći o toj temi koriste naziv rod, a ne spol. Države članice, kažu, mogu odabrati žele li na nove osobne iskaznice izdane na temelju Uredbe uključiti podatke o rodu osoba ili ih potpuno izbaciti, donosi Večernji list.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari