'JESTE LI IH VIDJELI?'

Smrtonosna zaraza zahvatila periske u Mediteranu; Ministarstvo pokrenulo akciju

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske (Pinna nobilis) u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva javnost da dojavi lokacije na kojima su opažene žive jedinke plemenite periske.

Cilj akcije je identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske u prirodi te praćenje stanja populacije plemenite periske, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, prenosi Index.hr.

Akcija “Jeste li ih vidjeli?“, vezana uz plemenitu perisku (Pinna nobilis) u Jadranskom moru, aktualna je kroz cijelu godinu, no njen značaj najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, kada je povećana mogućnost uočavanja morskih organizama u njihovom prirodnom staništu. Sve je manji broj živih jedinki u moru, pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni “imunitet”.

VIDEO DANA:

Dosad potvrđeno 17 jedinki

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi potrebno je provjeriti reagira li jedinka zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Više o identifikaciji i prepoznavanju živih jedinki plemenite periske u moru dostupno je na poveznici.

Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta, pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) plemenite periske je zabranjeno, piše Index.hr.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima ste ih opazili i fotografije mogu se dojaviti putem ove poveznice na mrežnim stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ili na adresu vrste@mingor.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari