NEETIČNO POSTUPANJE

Muškarac otišao na testiranje i otkrio da su njegovu spermu koristili za oplodnju žene koju ne zna

Ilustracija: Unsplash

Paul je testirao spermu, a godinama kasnije saznao je da ima kćer

Paul Watts je bio u svojim osamdesetim godinama kada mu se obratila osoba koja je tvrdila da je njegova kćer i da je začeta uz pomoć njegove donirane sperme. Problem je u tome što nikada nije donirao spermu.

Britanski Guardian razotkrio je priču o klinici koja je osamdesetih neetično postupala sa spremom svojih korisnika. Catherine Simpson krenula je u potragu za svojim biološkim ocem kad joj je bilo 40 godina, na putu je naišla na mnogo toga sumnjivog – skandale o zlostavljanim pacijentima i o ukradenoj spermi.

Doktor Reynold H. Boyd vodio je kliniku za potpomognutu oplodnju od tridesetih godina prošlog stoljeća zajedno sa svojom suprugom. Preminuo je 1991. godine. Dok je Simpson istraživala njegovu kliniku, u kojoj je njezin majka obavila postupak potpomognute oplodnje, u vijestima se pojavio slučaj Fione Darroch. Južnoafrikanke čiji je biološki otac bio liječnik za plodnost njezine majke. Koristio je vlastitu spermu bez znanja ili pristanka Fionine majke.

Stariji brat Catherine Simpson začet je na klinici koju je vodila primalja dr. Mary Barton, jedna od prvih koja je ponudila oplodnju potpomognutu donorskom spermom u Velikoj Britaniji. Kasnije je otkriveno da je Mary Barton koristila spermu svog supruga, biologa Bertolda Wiesnera, u mnogim postupcima. Procjenjuje se da se Wiesner otac oko 600 ljudi začetih u njenoj ordinaciji.

Boyd nije Catherinin biološki otac, to je Paul Watts, jedan od Boydovih pacijenata.
Catherine je Paula pronašla preko web stranice Ancestry.com.

”Kako to misliš kćer si mi?”, upitao je Paul Catherine kad ga je nazvala.

”Moja mama je otišla u kliniku za plodnost i dobila je donatorsku spermu – vašu”, pojasnila je Catherine.

Paul je sa svojom suprugom došao u kliniku 1969. godine i testirao spermu zbog problema s neplodnošću. Ispostavilo se da taj uzorak nije korišten samo za testiranje, već da su njime i oplodili Catherininu majku, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari