NA DANAŠNJI DAN Prije 72 godine u Pazinu donesena odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom Hrvatskom

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u petak je na početku saborskog zasjedanja, podsjetio kako se danas obilježava 72. obljetnica od donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom domovinom, te pozvao zastupnike da minutom šutnje odaju počast svima koji su položili svoje živote za Hrvatsku.

“Ovaj dan značajan je za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija jer je na današnji dan prije 72 godine u Pazinu Narodnooslobodilački odbor za Istru donio odluku o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. U listopadu iste godine ta je odluka potvrđena na drugom zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom”, kazao je Leko a prenosi Hina.

U proglasu Narodnooslobodilačkog odbora koji je prethodio odluci o sjedinjenju istaknuto je da je hrvatski narod dokazao kako je Istra hrvatska zemlja i da će tako ostati. Time su se, naglasio je, Istra, Rijeka i Zadar te ostali anektirani dijelovi hrvatskog Primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i jadranskih otoka izborili za slobodu od tuđinske vlasti.

“Na današnji dan prije 72 godine definirane su zapadne granice Hrvatske i udareni temelji moderne hrvatske države koja želi čuvati svu kulturnu raznolikost hrvatskog naroda i nacionalnih manjina na svom cjelokupnom području. Prigoda je ovo da izrazimo poštivanje hrabrosti pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta tih hrvatskih krajeva, a njihovim stanovnicima čestitamo 72. godišnjicu Pazinske odluke te poželimo uspješan razvoj u slobodi i mirnom suživotu s njihovim sugrađanima iz redova nacionalnih manjina”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Leko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja