ŽIVOT NA OTOKU

Video | Na Krku osnovano Otočno vijeće – boduli će prijavljivati što im treba, oni će smišljati projekte za EU

Prvi prijedlozi na Krku, na kojem otočani žele bližu medicinsku skrb, veću luku…

Otoci su posebna priča, mir kakvog u velikim gradovima nema. Sigurnije okruženje za odrastanje, više vremena za svoje potrebe. Sve su to razlozi zbog kojih je Kristijana s obitelji u Krk doselila iz Njemačke.

“To nema u Njemačkoj. Tamo samo radi, radi radi. Ovdje je raj na zemlji”, govori Kristijana Sklenar, izvještava Ida Balen za RTL.

Ali i nad raj se nadviju oblaci, a stanovnici nad glavom nose one koje bi htjeli otjerati. Jer život na otocima, zbog odvojenosti, zna biti puno teži. “Nemamo mjesta za djecu u vrtićima, znači, to za jednu obitelj koja je na to navikla, da će se napravit jedno mjesto barem za dva tri mjeseca, to ovdje ne važi”, govori Kristijana.

Sada bi se to moglo riješiti. Problem treba prijaviti Otočnom vijeću, a oni će ga proslijediti ministarstvu koje raspolaže europskim novcem upravo za ovakve potrebe.

“Kada govorimo o ulaganjima u predškolski dio i obrazovanje, ovdje se pojavljuju jedinice lokalne samouprave, dakle, općine i gradovi koji će koristiti te mogućnosti”, kaže Nataša Tramišak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Ako nadležne institucije nemaju ideje što prijaviti na natječaj – imaju ih stanovnici. “Mala je luka, da će proširiti taj lukobran, da će produžiti i kao ove godine će biti sto posto, od europske zajednice će biti novac i sve to skupa će biti riješeno i na kraju nije riješeno ništa”, govori nam Miljenko Strčić s Krka.

“Bolnice i to. Tu nemate, morate za sve u Rijeku. I sad kad mi treba napraviti neku kontrolu onda je problem”, kaže nam i Branko Kinkela.

Dakle, između ostalog, županije, zadužene za primarnu zdravstvenu zaštitu, mogu putem natječaja tražiti novac i za razvoj zdravstva. “Tako smo i u nove programe izdvojili zasebno alokaciju od 150 milijuna eura samo za ulaganje, dakle, govorimo o više od milijardu i sto milijuna kuna, samo za ulaganja u otoke, govori ministrica Tramišak.

Otočno vijeće ima 46 članova, predstavnika hrvatskih otoka, koji će utjecati na promjene. Ali postoji ono što stanovnici ni za što ne bi mijenjali. “More, more vas vuče”, kaže Branko Kinkela.

Vuče, ali i razdvaja- pa otočani često ostaju sami sa svojim problemima, izvještava Ida Balen za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari