UZ KUNU, 'LETI' I MARKA

Video | Njemačka marka još je živa – u našim zakonima su neke kazne izrečene tom valutom. Evo kad će marke izbaciti

Kako doznajemo, valuta koja ne postoji već više od 20 godina, a u hrvatskim je zakonima više od 40, tako i u Prekršajnom zakonu

Njemačka marka, odavno pokopana, živi još jedino u našim zakonima… Ali i na policama kolekcionara.

Numizmatičar Zlatko Viščević kaže: “U tom razdoblju do uvođenja kune, mi smo sve glavne transakcije računali u njemačkim markama. Njemačka marka nam je bila glavna valuta za obračun, čak i sredstvo plaćanja (iako nije bilo službeno) za sve veće transakcije.”, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

Iako je u novčaniku odavno nemaju ni Nijemci, za hrvatske zakone njemačke marke su zakon – već 45 godina.

Odvjetnik Veljko Miljević kaže: “Ni u jednom uređenom Zakonu, ni u jednoj uređenoj pravnoj državi se ne bi smjelo dogoditi da se bilo što u Zakonima izražava u stranoj valuti.” Ako prosjačite, tučete se, vičete ili razbijate po ulici i remetite javni red i mir, svoj nemir ćete platiti od 50 do 350 njemačkih maraka.

Odvjetnik i bivši sudac Rafael Krešić kaže: “To je pokazatelj jedne ogromne zakonodavne neozbiljnosti, pravne nesigurnosti a u konačnici je na pravnim praktičarima ona zadnja lopta da objasne strankama zašto mu je kazna izražena s 23 njemačke marke i koliko to uopće iznosi.”

Pa se suci kod izricanja kazni moraju vratiti u 1999. godinu kada je tečaj marke fiksiran prema euru na 1,95, pa ako kazna iznosi 300 maraka računica kaže to su 154 eura. No to i dalje nije Hrvatska valuta pa je treba pomnožiti s fiksnim tečajem. U konačnici 300 maraka iznosi 1160 kuna.

Pero Radanović iz Zagreba komentira: “Onaj tko je imao marke u džepu, smatrao se financijski stabilan.” Milka Bas iz Zagreba kaže: “Ona je otišla, kao što bude otišla naša kuna.” Nije još, ali kako nam je potvrđeno iz MUP-a, s prvim danom Nove godine nikad prežaljena njemačka marka konačno leti iz Prekršajnog zakona.
U 28 godina bio je samo jedan pokušaj njezinog brisanja.

Marin Bonačić, profesor na Katedri za kazneno procesno pravo Sveučilišta u Zagrebu, govori: “Svaki put kada se krenulo u izradu novoga zakona, došlo se do osjetljivog pitanja sadržaja samih prekršaja i onda je to na kraju dovelo do toga da svaka od tih reformi nije provedena.”

Vlada će zbog uvođenja eura morati izmijeniti više od 1000 zakona i podzakonskih akata, prije, ali i poslije uvođenja treće valute od neovisnosti, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari