UZ KUNU, 'LETI' I MARKA

VideoNjemačka marka još je živa – u našim zakonima su neke kazne izrečene tom valutom. Evo kad će marke izbaciti

Kako doznajemo, valuta koja ne postoji već više od 20 godina, a u hrvatskim je zakonima više od 40, tako i u Prekršajnom zakonu

Njemačka marka, odavno pokopana, živi još jedino u našim zakonima… Ali i na policama kolekcionara.

Numizmatičar Zlatko Viščević kaže: “U tom razdoblju do uvođenja kune, mi smo sve glavne transakcije računali u njemačkim markama. Njemačka marka nam je bila glavna valuta za obračun, čak i sredstvo plaćanja (iako nije bilo službeno) za sve veće transakcije.”, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

Iako je u novčaniku odavno nemaju ni Nijemci, za hrvatske zakone njemačke marke su zakon – već 45 godina.

Odvjetnik Veljko Miljević kaže: “Ni u jednom uređenom Zakonu, ni u jednoj uređenoj pravnoj državi se ne bi smjelo dogoditi da se bilo što u Zakonima izražava u stranoj valuti.” Ako prosjačite, tučete se, vičete ili razbijate po ulici i remetite javni red i mir, svoj nemir ćete platiti od 50 do 350 njemačkih maraka.

Odvjetnik i bivši sudac Rafael Krešić kaže: “To je pokazatelj jedne ogromne zakonodavne neozbiljnosti, pravne nesigurnosti a u konačnici je na pravnim praktičarima ona zadnja lopta da objasne strankama zašto mu je kazna izražena s 23 njemačke marke i koliko to uopće iznosi.”

Pa se suci kod izricanja kazni moraju vratiti u 1999. godinu kada je tečaj marke fiksiran prema euru na 1,95, pa ako kazna iznosi 300 maraka računica kaže to su 154 eura. No to i dalje nije Hrvatska valuta pa je treba pomnožiti s fiksnim tečajem. U konačnici 300 maraka iznosi 1160 kuna.

Pero Radanović iz Zagreba komentira: “Onaj tko je imao marke u džepu, smatrao se financijski stabilan.” Milka Bas iz Zagreba kaže: “Ona je otišla, kao što bude otišla naša kuna.” Nije još, ali kako nam je potvrđeno iz MUP-a, s prvim danom Nove godine nikad prežaljena njemačka marka konačno leti iz Prekršajnog zakona.
U 28 godina bio je samo jedan pokušaj njezinog brisanja.

Marin Bonačić, profesor na Katedri za kazneno procesno pravo Sveučilišta u Zagrebu, govori: “Svaki put kada se krenulo u izradu novoga zakona, došlo se do osjetljivog pitanja sadržaja samih prekršaja i onda je to na kraju dovelo do toga da svaka od tih reformi nije provedena.”

Vlada će zbog uvođenja eura morati izmijeniti više od 1000 zakona i podzakonskih akata, prije, ali i poslije uvođenja treće valute od neovisnosti, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views