NOVI ZAKON

Video | Na odmoru ste, ali vas šef zove. Jeste li se dužni javiti? Evo što kaže Zakon

Dok ste na odmoru, poslodavac, prema novom Zakonu o radu, prvi put od ove godine, ne smije kontaktirati radnika izvan radnog vremena, ali može, ako je riječi o prijekoj potrebi, zbog prirode posla ili je to utvrđeno ugovorom. Ipak, ako ne poštujete obvezu – kazna nije propisana

Surfanje na novigradskoj plaži, ali na službenom telefonu. Za ove turiste to je, kažu, ništa čudno.

“Zato što posao nikada ne završava”, govori Lorenzo vlasnik kafića u Udinama.

“Imam na telefonu službeni mail, čekiram mail, odgovaram, ako je hitno, šalju SMS”, kaže Damjana, prodajna predstavnica u Celju u Sloveniji.

Za brojne građane je već 5 do 12 i sitno broje do ljetovanja. Dio njih zna da će idući tjedan spakirati sa sobom i laptop, a telefone neće isključiti. Neki su sami svoji šefovi, izvještava Donna Diana Prćić za RTL Danas.hr.

“Ja sam privatni poduzetnik. Ja godišnji kao takav niti nemam. Moj telefon je u funkciji 24 sata dnevno, kaže nam Tatjana, poduzetnica iz Zagreba.

“Ovisi koji posao radiš. Ponekad je bitno da imaš mobitel, nekad je bitno da ne”, govori Kristijan, djelatnik u veleprodaji u Zagrebu.

“Javljate li se šefu na mobitel ako ste na godišnjem? Naravno jer imamo prijateljski odnos i profesionalni tako da kad god treba tu smo, jedna za drugu. Kako ona meni, tako ja njoj”, kaže Anita, obrtnica iz Vinkovaca.

A neki su se ovih dana na putovanju u potpunosti isključili iz poslovnog svijeta. Na miru razgledaju znamenitosti Zagreba.

“Isključujem sve. Posao dok sam na odmoru? Nikako”, kaže Zdroje Lishkina, odgojiteljica u vrtiću u Litvi.

Na pitanje javljaju li se šefovima dok su na odmoru, Katarina i Danijel iz Njemačke odgovaraju:

“Ne. Ja ne. 30 dana imamo godišnjeg odmora u godini i dosta.”

“Sve isključim. Kad je godišnji, godišnji je”, kaže Malina Smits, djelatnica u uredu tvrtke za javni transport u Nizozemskoj.

“Isključila sam telefon. Potpuno sam izvan zbivanja”, kaže Sophy Pazleey programerka iz Velike Britanije, a Raheem May-Thomspon dodaje: “Ja se još čujem s trenerima”

“Samo jedan tjedan sam na godišnjem odmoru. Moram raditi! Sada sam na detoksu”, govori Sangoa Aglas, djelatnica Odjela ljudskih resursa u kompaniji u Francuskoj.

A na godišnjem odmoru Hrvati provedu u prosjeku 24,7 dana. Najviše godišnjeg imaju zaposlenici u državnim i javnim službama i državnim tvrtkama. Prema posljednjem istraživanju, njih 35 posto uzima 3 tjedna, a pola mjeseca na poslu nije 24 posto zaposlenika.

Odmor od tri tjedna je optimalan – poručuju psiholozi.

“Treba uzeti u obzir prirodu posla koju osoba radi, količinu umora s kojim ide na godišnji, sposobnost uočavanja s pritiscima i stresom, a ako je osobi došlo do burnouta tri tjedna neće biti u potpunosti dovoljna”, govori nam Dajana Čopec, psihologinja i mentalna trenerica.

A dok ste na odmoru, poslodavac, prema novom Zakonu o radu, prvi put od ove godine, ne smije kontaktirati radnika izvan radnog vremena, ali može, ako je riječi o prijekoj potrebi, zbog prirode posla ili je to utvrđeno ugovorom. Ipak, ako ne poštujete obvezu – kazna nije propisana, izvještava Donna Diana Prćić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari