Na Pantovčak stiglo Bošnjakovićevo mišljenje o pomilovanju Huanita

Ured predsjednice zaprimio je izvješće Ministarstva pravosuđa vezano uz molbe o pomilovanjima

Nakon što se digla graja jer je Huanito Luksetić osuđen na zatvorsku kaznu zbog uzgoja marihuane, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sama je najavila da će ga pomilovati.

”U Ured Predsjednice Republike Hrvatske Ministarstvo pravosuđa je uputilo grupu od 71 zamolbe za pomilovanjem za koja je prikupljena sva relevantna dokumentacija i izrađena izvješća, između ostalog i za predmet povodom molbe za pomilovanje osuđenika Huanita Luksetića”, potvrdilo je Ministarstvo pravosuđa za Vijesti.hr.

Međutim, detaljnije informacije, uključujući obrazloženje prijedloga ministra s obzirom na to da ono nije obvezujuće za odluku predsjednice Republike o molbi, iz Ministarstva nisu mogli.

Da je Ured predsjednice zaprimio izvješće Ministarstva pravosuđa vezano uz molbe o pomilovanjima, među kojima je i ono Huanita Luksetića, potvrđeno nam je i u Uredu predsjednice.

Sada je ona na potezu, a neslužbeno doznajemo da kad je riječ o daljnjoj proceduri – priprema se odluka koja ide na potpis predsjednici, a nakon toga se šalje u Ministarstvo pravosuđa jer je ono temeljem Zakona dužno obavijestiti podnositelje molbe o odluci predsjednice i potom ide u objavu u Narodnim novinama.

Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović najavila je gotovo odmah da će pomilovati Huanita Luksetića, no ta je najava izazvala neka propitivanja. Na to se oglasio Ured predsjednice kazavši da će ”u skladu sa Zakonom o pomilovanju predsjednica pričekati izvješće Ministarstva pravosuđa i obrazloženi prijedlog ministra pravosuđa što ne dovodi u pitanje njezinu odluku o pomilovanju Huanita Luksetića.”

On je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.

Njegov je slučaj izazvao veliku pažnju u javnosti, a krajem siječnja ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković za RTL je kazao da bi u par tjedana trebala završiti cijela procedura oko pomilovanja.

Taj je okvirni rok pomalo rastegnut, a ministar je tada prije tri tjedna objasnio da je zatraženo izvješće od Centra za socijalnu skrb o životnim prilikama te izvješće nadležnog suda da bi nakon toga svoje mišljenje moglo izreći Ministarstvo pravosuđa i cijeli predmet uputiti predsjednici.

Ocijenio je tada i da nije zaobiđena procedura uobičajena u takvim slučajevima: ”Nakon pravomoćne presude svatko ima pravo tražiti pomilovanje, tako da je procedura redovna”.
Vijesti.hr
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views