'DETERMINIRANA I TUŽNA'

Na razgovoru za posao pitali je skandalozno pitanje; Tvrtka kažnjena sa 35 000 kuna kazne!

Foto: Ilustracija/Unsplash

‘Takve situacije treba prijaviti. Svaka županija i grad imaju inspektorat; to nije privatna tužba i ne treba  se bojati postupka ni birokracije, a nije potreban ni odvjetnik’, ističe

Maja Lesar u listopadu je otišla na razgovor za posao u jednu tvrtku u Varaždinu gdje je, umjesto da odgovara na pitanja o svojim kvalifikacijama za mjesto asistentice direktora, bila upitana o stvarima iz privatnog života.  Prijavila se za mjesto asistentice direktora, a kada je došla na razgovor bila je upitana za koga glasa, tko joj je otac te ima li djece te ako nema, planira li roditi. “Ja sam desničar, ali nemam ništa protiv ljevičara”, kazala joj je odgovorna osoba na razgovoru za posao i pitala kojoj stranci pripada.

Apel ženama da šute

„Nakon takvih pitanja obratila sam se inspekciji rada, determinirana i tužna“ navodi Lesar.

Dodala da prije toga intervjua je imala dva vrlo slična, a ovaj treći je odlučila prijaviti. Naglasila je da apelira na sve žene kojima je nanesena slična nepravda, kojima su prekršena ljudska prava, bilo na razgovoru za posao, bilo na poslu, da prijave kršenje Zakona o radu Inspekciji rada „jer dokle god budemo odmahivale rukom da se tu ništa ne može učiniti , dotle će biti mobinga, kršenja prava, omalovažavanja, diskriminacije, seksualnog uznemiravanja…”.

Inspekcija je brzo reagirala, na njezinu prijavu odgovorili su već nakon pola sata, a a dva i pol mjeseca od zaprimanja prijave ,a varaždinski područni ured Državnog inspektorata, 4. siječnja, jje tvrtki odredio kaznu od 31 tisuću kuna, a odgovornu osobu u tome poduzeću kaznio s četiri tisuće.

“Mislim da je ovo važno kako bi se potaknulo, posebice ženski dio javnosti da napokon reagira”, rekla je Lesar za Slobodnu Dalmaciju i dodaje kako, premda nesuđeni poslodavac neće zbog 35 tisuća kuna osiromašiti, ipak  se nada da će ubuduće voditi računa kako postoje i pitanja koja kandidatima i kandidatkinjama za posao ne smije postaviti.

Pozvala je žene da ne budu pasivne jer je i pasivnost problem.

“Takve situacije treba prijaviti. Svaka županija i grad imaju inspektorat. Ja sam poslala e-mail, već nakon pola sata čula sam se s inspektorom i svaka mu čast, odlično je reagirao”, ispričala je Lesar Dnevnik.hr te istaknula da to nije privatna tužba i da se ne treba bojati postupka ni birokracije, a nije potreban ni odvjetnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari