NA USKRS SPAVAMO SAT MANJE: U nedjelju počinje ljetno računanje vremena, drugačija i pravila u prometu!

S početkom ljetnog računanja vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifnih stavova za obračun električne energije

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 27. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata, objavio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

S početkom ljetnog računanja vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifnih stavova za obračun električne energije.

Tako će se od nedjelje, 27. ožujka struja obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati, podsjećaju iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. i 2016. godini, ljetno računanje vremena završava 30. listopada.

Početkom ljetnog računanja vremena za većinu vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju.

Za vrijeme ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, a izuzetak su mopedi i motocikli na kojima tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Također, dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika sve je više vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama radi čega se vozačima ostalih vozila prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom savjetuje da veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

Osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa, vozače mopeda i motocikala iz policije dodatno podsjećaju na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Biciklisti, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti, i noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni su nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari