NACRT: Novi Obiteljski zakon ukida jednakost bračnih i izvanbračnih parova?

Nada Murganic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema nacrtu prijedloga novog zakona izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice usvojila odgovor na zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske za dostavu obavijesti u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona.

Kako piše Jutarnji list, novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona ovih je dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a. Nova verzija ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji zbog koje je premijer prošli prijedlog hitno povukao iz procedure, ali novi Obiteljski zakon propisuje kako izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki.

Najveća razlika je ta da, osim na posvajanju djece, prema nacrtu prijedloga novog zakona izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao što to čini bračna zajednica. Kada su u pitanju prava roditelja i obrazovanje djece u čl. 108. ubačen je stavak koji glasi: “Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

Nadalje, roditelji maloljetne djece razvod će ponovno pokretati na sudu, što podrazumijeva ponovno angažiranje odvjetnika te najmanje jedno ročište više po razvodu. Kako piše Jutarnji, praksa je pokazala da je pokretanje razvoda pri centru za socijalnu skrb udvostručio broj sporazumnih dogovora o skrbi o djeci.

Tijekom konfliktnog razvoda u kojem će svakiroditelj angažirato svog odvjetnika, dijete će, kao i dosad, dobiti posebnog skrbnika iz Centra za posebno skrbništvo, ali on neće biti besplatan nego će ga plaćati roditelji sukladno odvjetničkoj tarifi.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari