NAD EUROPOM RADIOAKTIVNI OBLAK! Sumnja se da je za zračenje kriva ruska podmornica

Stručnjake više od same količine radijacije koja se proširila Europom uznemirava činjenica što nitko nije bio obaviješten da se to događa, a nitko ne može niti potvrditi točan razlog

Radoaktivni jod 131 je prvobitno detektiran nad norveško-ruskom granicom u siječnju ove godine, a zatim je pronađen u više drugih europskih država.

Nagađalo se da su razlog tome nuklearni testovi u Rusiji, a službeni izvori tvrde kako se prije radi o slučaju neprijavljene nesreće u farmaceutskoj industriji.

Iako je porast radioaktivnog zračenja zabilježen još u siječnju, Finska i Francuska tek su nedavno javno objavile informacije o incidentu, kazavši da je porast zračenja nakon Norveške zabilježen i u Finskoj, Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, te da je trajao do kraja siječnja.

Upitana zašto Norveška nije obavijestila javnost još prošlog mjeseca, kada je zračenje prvi put detektirano, Astrid Liland iz norveškog Ureda za zaštitu od radijacije izjavila je:

“Rezultati mjerenja u Svanhovdu u siječnju bili su jako, jako niski. Isto tako i mjerenja u susjednim državama, poput Finske. Porast nije bio toliki da bi prouzrokovao zabrinutost za ljudski okoliš. Zbog toga smo smatrali da se ne radi o važnoj vijesti”.

Francuska služba za nuklearnu sigurnost IRSN objavila je prošlog tjedna kako količina radioaktivnog joda 131 u atmosferi blizu tla u Europi “ne predstavlja zdravstvenu opasnost”, te da se u međuvremenu vratila na normalu.

Stručnjake više od same količine radijacije koja se proširila Europom uznemirava činjenica što nitko nije bio obaviješten da se to događa, a nitko ne može niti potvrditi točan razlog.

Jedna od vjerojatnijih teorija je ta da su radioaktivne supstance iscurile s neke od brojnih olupina ruskih podmornica.

U Arktičkom oceanu i na dnu Barentsovog mora nalazi se nekoliko ruskih nuklearnih podmornica, točnije olupina s nuklearnim pogonom.

Norvežani tvrde da je u vrijeme prvog mjerenja more bilo uzburkano zbog oluje pa je moguće da je došlo do pomicanja neke od podmornica što je moglo rezultirati dodatnim oštećenjem i curenjem radioaktivnih supstanci.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari