MOŽE BITI FATALNA ZA NECIJEPLJENE

Naglo porasli slučajevi opasne bolesti, liječnici u Europi upozoravaju: Širi se zbog dolazaka manjih brodova

Foto: Ilustracija (Sea.Watch.org)

Difterija može uzrokovati gadne čireve na koži, probleme s disanjem i oštećenje srca ako se ne liječi antibioticima.

Znanstvenici ovih dana upozoravaju kako su naglo porasli slučajevi opasne bolesti, difterije, kao posljedica brojnih dolazaka migranata manjim brodovima u Europu.

Naglašavaju da su epidemije diljem kontinenta tijekom prošle godine uglavnom bile povezane s dolaskom migranata – gotovo svi iz Afganistana, piše Daily Mail te dodaje da su slučajevi difterije, vrlo zarazne bakterijske infekcije koja može biti fatalna, rijetki u Ujedinjenom Kraljevstvu jer se bebe i djeca rutinski cijepe protiv nje još od 1940-ih.

Ali ljudi koji nisu cijepljeni vrlo su osjetljivi na bolest, koja može uzrokovati gadne čireve na koži, probleme s disanjem i oštećenje srca ako se ne liječi antibioticima.

U Engleskoj su u 2022. ukupno zabilježena 73 slučaja bolesti – u odnosu na 12 slučajeva prethodne godine – a ove godine zabilježen je još jedan slučaj.

Većina oboljelih mladi Afganistanci

Većina pacijenata (97 posto) bili su ‘mladi afganistanski muškarci’ mlađi od 18 godina s ‘nepoznatom poviješću cijepljenja’.

Otprilike polovica zaraženih (51 posto) imala je probleme s kožom uzrokovane bolešću, koji su uključivali mjehuriće na nogama, stopalima i rukama te velike čireve. Nekih 12 posto nije imalo simptome, a bolest je u tim slučajevima otkrivena probirom ili praćenjem kontakata.

Kad je riječ o podacima za Europu u cjelini, postoji “očigledan prijenos među migrantima” za koji se vjeruje da se dogodio ‘”ijekom njihova putovanja prema Starom kontinentu”. Dodaje se da je “nedostatak odgovarajućeg cijepljenja među migrantima” razlog izbijanja epidemije.

Kako bi se izbjegla buduća izbijanja difterije, stručnjaci su preporučili ‘povećanje svijesti među liječnicima koji pružaju skrb migrantima’, ‘temeljite protokole cijepljenja’ i ‘pravovremeni pregled rizičnih pojedinaca’.

Brojni smrtni slučajevi prije početka cijepljenja

“Daljnje praćenje ove situacije korištenjem molekularne tipizacije i genomskih pristupa bit će ključno za definiranje izvora i putova ovog ponovnog oživljavanja epidemije”, dodaje se.

Dvije su osobe umrle od difterije u Velikoj Britaniji 2021., a jedna 2022. godine. Prije početka cijepljenja u Velikoj Britaniji bilo je 60.000 slučajeva godišnje, s oko 4.000 smrtnih slučajeva.

Bolest je dospjela na naslovnice prošle godine nakon što je izbijanje zabilježeno u migrantskom centru Manston u Kentu, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari