PRESKUPI DUBROVNIK

Video | Najamnine u zadnjih pet godina porasle čak 60 posto: Čak 1000 eura mjesečno bez režija za najam dvosobnog stana

Najam stanova u Dubrovniku gotovo da i ne postoji! Ako imate sreće i pronađete ga za isti ćete mjesečno izdvojiti paprenu cijenu! Uz nesnosne cijene, pojavili su se i online prevaranti koji oglašavaju stanove koji ni ne postoje

Čak 1000 eura mjesečno bez režija za najam dvosobnog stana na jugu Hrvatske! Zvuči kao dobra šala no to je realnost mladih Dubrovčana.

” Onda se više ljudi baziraju na okolicu kao što su Mokošica, Župa dubrovačka i slično. Čak sam čuo da se u blizini granice s BiH gore na Ivanici iznajmljuju stanovi”, otkriva nam dubrovački agent az nekretnine Maro Kresić.

Da, spavaju u Hercegovini a rade u Dubrovniku. Prema Eurostatu najamnine su u zadnjih pet godina porasle čak 60 posto. U Dubrovniku vjerojatno još i više. Jer zbog turizma stanova za dugoročni najam praktički nema.

“Iz razloga što je računica iznajmljivača i dalje u korist kratkoročnog iznajmljivanja. Neki se okrenu studentima, a neki su čak i jako upitne kvalitete” dodaje Dubretić, vlasnik agencije za privatnis mještaj.

Aktualna ponuda stanova u Dubrovniku zvuči otprilike ovako. U uvali Lapad, prostrani dvosobni stan košta mjesečno 1200 eura dok stan od 60 kvadrata, također u Lapadu mjesečno ćete platiti 1000 eura. Nešto manji stan na Pločama u najmu košta 600 eura mjesečno no u njemu možete boraviti samo do kraja lipnja sljedeće godine.

Iznajmljuje se sve i svašta pa i garaže koje nazivaju studio apartmanima. Oglašavaju se preko društvenih mreža a u posljednje vrijeme sve su učestalije i prevare. Samo ove godine zabilježena su tri slučaja – srećom, sva tri su riješena.

“Zajedničko kod sva tri slučaja ovih prevara bilo je što su cijene najma bile povoljnije nego je to uobičajeno, što je već alarm da je u pitanju prevara”, kažu nam iz policije i savjetuju potencijalne najmoprimce da prije najma stana i plaćanja pologa svakako i osobno pogledaju stan i ostvare neposredan kontakt s najmodavcem.
Mladim dubrovačkim obiteljima ne preostaje ništa drugo nego čekati pomoć Grada. Njihov jedinstveni model stanogradnje mnogima je došao kao zgoditak na lotu jer mjesečno u prosjeku za najam plaćaju svega 150 eura.

“Do sada je u dva javna poziva dodijeljeno ukupno 40 stanova na području Mokošice, riječ je o novogradnji u koju su po prvi put doselile mlade obitelji”, ističe Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

A na tome ne misle stati jer dobivena je i dozvola za 50 stanova u naselju Solitudu. Time – poručuju – ulažu u budućnost Grada, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari