'KAKO TO DRŽAVA DOZVOLJAVA!?'

Video | OVO JE MARICA (80): Sa 40 godina radnog staža ima 500 eura mirovine: ‘Živim s pet eura na dan. Perem prozore da preživim’

Norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1800 eura. Nizozemski 1350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec

Marici Budimir (80) kad plati sve režije ostane za život pet eura na dan. Ali mirovanje u mirovini za nju nije opcija. Radi da bi preživjela. Ne iz želje nego iz potrebe.

„Usput si uz mirovinu nekome odem oprati prozore, nekome očistiti, i neke sitnice napravim da preživim, inače – mirovine su jao”, kazala je Marica za Danas.hr.

Kako bi joj izgledao život bez dodatnog prihoda, ne želi ni pomisliti. 40 godina radila je kao kuharica i prima mirovinu od 500 eura. U Europskoj uniji prosjek je 1200.

“Ja sam željna kilograma svinjetine domaće – evo, iskreno i pošteno, jer ja si to ne mogu priuštiti i kupiti. Kupim na placu – krilca, nogice – na saft je ispečem i dobro. Vrlo je teško ljudima, stvarno je ljudima jako teško”, kaže Marica.

Mirovina bez mira

Mirovina je bez mira za većinu hrvatskih umirovljenika.

Usporedbe radi, Norveški umirovljenici u prosjeku primaju gotovo 1800 eura. Nizozemski 1350. Prosjek u Italiji i Njemačkoj je oko 1000 eura, Španjolskoj 900, Sloveniji 800, a u Hrvatskoj mizernih 480 eura na mjesec.

Najmanje imaju, najmanje ih se pita, a svi ih pred izbore žele na svojoj strani, pa i Blok umirovljenici zajedno. Na provom prosvjedu u njihovoj organizaciji – slab odaziv.

„Ima 800 tisuća umirovljenika da su skupa i da glasaju to bi bilo jedno kompaktno tijelo koje bi moglo diktirati što hoće, ali oni su samo sluge”, kaže Jakša Tomić iz Zagreba
dok njegova sugrađanka Višnja Škerblin ističe: “Da ja nisam sebi stvorila nešto za vrijeme mojeg mlađeg života, ja bih danas bila doslovno kruha gladna.”

Kako to ova država može dozvoliti?

Iz Vlade poručuju da su najviše napravili za umirovljenike i da su mirovine rasle više od 50 posto. Uz šest paketa pomoći, povećana je i obiteljska mirovina, a ukinuto je i plaćanje dodatnog zdravstvenog doprinosa, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari