U PUNOM SJAJU

Video | Najavljen čudesan Advent u Zagrebu: Nove lokacije, ‘eko friendly’ pristup, vraća se Ledeni park…

Novost je i da će biti ‘eko friendly’ jer će zauzimati manje zelenih površina, lampice će se kasnije paliti i ranije gasiti, a voda će se s Adventa reciklirati

Nadaleko poznati Advent u Zagrebu ove će godine biti najbolji do sada – poručio je to zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je predstavio njegove detalje.

Advent počinje 26. studenog kada se na Zrinjevcu pale lampice i trajat će do 7. siječnja.

Održavat će se a 20 lokacija, a nove su Trg Franje Tuđmana gdje će biti zabavni park, zatim Stara Vlaška i Park Grič. Na Gornjem gradu se otvara Muzej ikona, a u Muzeju grada Zagreba otvara se radionica puhanja staklenih kuglica. Žive jaslice će najvjerojatnije biti na Opatovini, a bit će održano i stotinu koncerata i programa za najmlađe. Ponovno se vraća klizalište na otvorenom na Tomislavcu, no na nešto manjoj površini.

Sitno se broji do zagrebačke zimske bajke. Raskoš adventa vraća se u grad, a ako je suditi po najavama koje smo čuli – trebao bi biti bolji nego ikad. O posebnostima ovogodišnjeg Adventa i njegovoj promociji u svijetu razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba, Martinom Bienenfeld, izvještava Donna Diana Prćić za RTL.

“Ove godine se nadamo da ćemo u suradnji s našim partnerima pripremiti nezaboravan Advent, po uzoru na one koje smo imali i kojima smo se radovali prije dvije pandemijske godine”, kaže Bienenfeld.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Dodaje kako će biti mnogo različitih programa – koje i Zagrepčani, a i gosti jedva čekaju. Bit će to, kaže, bogat kulturni program.

“Možda je prerano govoriti o brojkama, međutim u suradnji s našom turističkom industrijom, uistinu očekujemo u Zagrebu veliki dolazak – ne samo naših gostiju iz drugih dijelova Hrvatske, već i iz zemalja gdje Turistička zajednica Grada Zagreba radi kampanju”, objašnjava.

Kaže kako je riječ o 21 tržištu – većinom su to europske zemlje, no prisutni smo i u Americi, kao i u Kanadi.

“Očekujemo uistinu veliki dolazak, povratnike ali i one koji će ove godine tek otkriti Zagreb”, govori direktorica.

Prošle je godine poruka adventa bila “Povratak u djetinjstvo”, a sad?

“Ove godine, s obzirom da se nadamo da je pandemija uistinu iza nas, veselimo se i radujemo ponovnom zajedništvu, uživanju na adventskim lokacijama. To je nešto što nas ove godine sve povezuje u našem prekrasnom projektu”, kaže Bienenfeld.

Zbog inflacije i cijena energenata – u fokus su došle i božićne lampice…

“Ove godine ćemo postaviti jednak broj lampica kao što je to bio slučaj prije, međutim kasnije ćemo ih paliti i ranije gasiti, tako da ćemo, bez obzira na to što je LED rasvjeta, imati određene uštede energije”, govori ravnateljica.

Osim toga, pitanje je i kako će funkcionirati Ledeni park koji se vraća, a koji su očekivali svi sugrađani i turisti.

“On će biti ‘eko friendly’ jer će zauzimati manje zelene površine, a voda će se obnavljati i reciklirati pa će se na taj način trošiti manje električne energije. Svi se radujemo”, zaključuje Bienenfeld.

Čarolija se vraća u grad, a započinje 26. studenog – kada se pali prva adventska svijeća na Manduševcu, donosi RTL-ov Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari