RISKIRAJU AMPUTACIJU

Video | Sve više torzija testisa kod dječaka u Hrvatskoj. Sve zbog TikTok izazova? Evo što kažu liječnici i psiholozi

Screenshot

Iz KBC-a Osijek kažu da im nitko nije spominjao TikTok. Ali su opisali ‘što bi bilo kad bi bilo’. Nedavno je mladić sjedio na cesti na stolcu…

Suludi TikTok izazov širi se među mladima. Posljedice mogu biti kobne za dječake. S problemom torzije testisa stigli su dječaci u osječku bolnicu, ta je vijest preplavila medije. Stoga smo provjerili o čemu je riječ, izvještava Donna Diana Prćić za RTL Danas.hr.

Razgovarali smo s liječnicima i psiholozima koji sve češće upozoravaju na opasnosti koje prijete mladima na društvenim mrežama. “Udari ga u testise” naziv je izazova koji već dvije godine kruži među mladima koji su na TikToku. Pregledi se broje u milijunima. Instant slava, u ovom slučaju jednako instant bol.

Tako se odmah proširila i vijest o petero tinejdžera iz Slavonije koji su navodno završili u bolnici upravo zbog suludog trenda. Iz bolnice za RTL odgovaraju (Izabela Kiš, specijalistica dječje krirugije u KBC-u Osijek):

“Vezano za izazove i TikTok nama nitko nije došao i rekao da je bio izazov niti smo čak primijetili da je bilo nešto sumnjivo, nikakav neuobičajeno povećan broj vezan za tu bolest. To stanje može se javiti kod nekakve traume kod dečkića svakako, a može biti spontano. Za tu dob nije netipično.”

Može doći do torzije testisa. U pitanju je rijetko, ali hitno stanje koje nastaje zbog rotiranja testisa što dovodi do prekida dotoka krvi. I može jako boljeti. Ako se ne liječi na vrijeme, može doći do trajnog propadanja testisa, odnosno, liječnici ih u tom slučaju moraju odstraniti.

“Ako i roditelji i djeca primijete bolnost u tom području neka ih ne bude strah niti sram što je najčešći razlog zašto testisi propadnu jer se ne jave na vrijeme”, kazala je specijalistica Kiš.

Nedavno je upravo u Slavoniji bio još opasniji izazov, Mladić je usred noći sjedio na stolcu na cesti i ležerno tipkao po mobitelu i riskirao zdravlje, život i sudbinu vozača. Psiholozi pak kažu da u svojoj praksi sve više čuju za djecu koja ulaze u razna rizična iskustva povezana s TikTok izazovima.

Marija Crnković, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba: “Ne volim govoriti o mladima da su danas lošiji ili povodljiviji nego nekad prije, ali moramo s njima jako puno razgovarati i mi odrasli biti svjesni i ići u korak s tehnologijom i vremenom.”

Poseban apel ima za mlade: “Možda smo mi stari, možda vam izgledamo i glupi i dosadni i svakakvi, ali velika većina nas vas voli i stalo nam je do vas i važni ste nam. I vaš život je važan. Vaše zdravlje je važno. I nema nikakvog TikTok izazova niti ičega što je vrijedno da naruši bilo koji, makar maio dio zdravlja, što fizičkog, što psihičkog djece i mladih.”

Od samih kreatora sadržaja do roditelja, društva kao takvog – odgovornost je na svima nama, izvještava Donna Diana Prćić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari