PARLAMENTARNI IZBORI 2024.

Video | Najmanja izlaznost u državi: U ovoj je općini od 455 birača glasalo njih 20

Ovi su birači imali pravo pristupiti glasanju tako da odaberu žele li glasati u 5. ili 12. izbornoj jedinici, piše Net.hr.

Na birališta u srijedu izišlo je 62,3 posto upisanih birača ili njih dva milijuna i 216 tisuća, što je najveća izlaznost od 2015. godine.

Najmanja izlaznost na izborima u Slavoniji, od samo četiri posto, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva bila je na biračkom mjestu u Općini Negoslavci u 5. izbornoj jedinici.

Od 455 birača u Općini Negoslavci, glasanju je pristupilo 20 birača. Bilo je pet nevažećih, a 15 važećih listića. Razlog tome je da su Negoslavci Općina u kojoj je većina mještana srpske nacionalnosti, pa je dio njih iskoristio svoje pravo i glasao – ne u 5., nego u 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine.

“Građani su na biračkim mjestima imali dvije mogućnosti. Mogli su glasati u 12. izbornoj jedinici koja obuhvaća pripadnike nacionalnih manjina ili u 5. izbornoj jedinici (obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju). Većina njih, od 871 upisanih u popis birača, njih 416, ako se ne varam, odlučilo je da svoje biračko pravo iskoristiti za glasanje u 12. izbornoj jedinici”, rekao je načelnik Općine Negoslavci Dušan Jeckov (SDSS).

Pripadnici autohtonih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj biraju svoje zastupnike u Hrvatski sabor u 12. izbornoj jedinici koju čini cjelokupno područje Republike Hrvatske, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari