IZGLEDAJU NJEŽNO, ALI...

Video | Najopasnije meduze Mediterana okupirale dio hrvatske obale: Opekotine su bolne, ostaju i ožiljci

Zbog meduza je bilo više intervencija na popularnoj plaži u Dubrovniku, a opeklina je bilo i kod Korčule. Istražili smo zašto su toliko opasne i kako se zaštititi

Iako izgledaju nježno i krhko poput balerina, zbog njih se u srijedu na dubrovačkim Dančama vijorila crvena zastava upozorenja. Čak osmero kupača u samo je jednom danu dobilo opekotine od meduza. Dječak Andrej Stipić iz Dubrovnika hvatao u kanticu.

“Malo po malo ih je bilo sve više. Svakim intervalom dolazilo bi ih sve više i na kraju sam ih ulovio 25. Prvo sam ih lovio čašom. Stavio bi ih u čašu, a onda s nekim sitom za brašno”, pojasnio je dječak.

Spasilački tim Crvenog križa pomagao je kupačima s ozljedama i upozoravao ih na opasnost u moru.

“To je bilo crvenilo. Djecu je to pretežno peklo i boljelo, ali na kraju je sve dobro završilo. Crvena zastava nam je bila stavljena zbog upozorenja, a ne zbog zabrane kupanja”, pojasnio je Antonio Benussi, spasilac dubrovačkog Crvenog križa.

Spasiteljica Crvenog križa Dubrovnik Ramona Popović kazala je da je u srijedu bila veća koncentracija meduza na plaži Danče.

“Međutim, zadnjih par dana se pojavljuje i na drugim plažama, osobito na Mandraču”, dodala je.

Vrsta koja je uzbunila kupače je Pelagia Noctiluca i jedna je od opasnijih u Jadranu. Inače, meduze uglavnom borave na pučini i tek periodički se pojavljuju uz obalu.

“Osjetljive su sve one vale koje su okrenute prema jugu, kad jugo puše ili prema zapadu kada puše maestral. Tako da se te meduze tu lokalno koncentriraju. Generalno, njihov broj nije velik u moru. Da ih idete tražiti po otvorenom moru najvjerojatnije ih ne bi ih našli, ali lokalno se koncentriraju zbog djelovanja struja i vjetra”, pojasnio je Rade Garić, znanstveni suradnik Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

Opekotine su bolne, a ožiljak ostaje nekoliko dana. Osjetio je to i dječak na otočiću Vrniku kraj Korčule

“Kupao sam se u moru i opekla me meduza. Jako je peklo, ali sad samo svrbi”, kazao je Toma Fabris iz Zagreba.

Kod većih je opekotina potrebno plastičnim predmetom, poput kreditne kartice, sastrugati s kože ostatke žarnjaka.

“Prva pomoć je istrljati morskim pijeskom i zaliti octom ili vrućim morem, a nikako ne polijevati sa slatkovodnom vodom”, poručio je Marko Marinović, voditelj Hitnog prijema OB Dubrovnik.

Iako su gotovo prozirne, teže ih je uočiti, ali s karakterističnim klobukom i dugim lovkama na kojima se nalaze žarne stanice, nije ih teško prepoznati i biti na oprezu, izvještava Nikolina Radić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari