'KO' DVA MALA JARCA U TORU'

Video | Postali smo ruglo svjetske diplomacije: ‘Toga nema nigdje, svi nam se smiju

Račun plaća i hrvatska diplomacija – 40-tak diplomatskih mjesta stoji nepopunjeno

Prisegnuli su pred Ustavom i Saborom, izabrani na dvije najvažnije funkcije u državi, ali zbog osobne netrpeljivosti suradnje nema, svađaju se oko svega. I na kraju pati država.

“Oni mogu i moraju imati svoje mišljenje, ali nikako to ne smije utjecati na ustavno dizajnirani sustav upravljanja zemljom, a taj dizajnirani sustav podrazumijeva suradnju predsjednika i premijera”, kaže za RTL Direkt bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

“Kako god okrenemo, vrh države ne funkcionira zbog toga što su na dvije čelne funkcije osobe s takvim egom da ga ni jedan ne može obuzdati”, kaže bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević.

Diplomacija na čekanju

Račun plaća i hrvatska diplomacija – 40-tak diplomatskih mjesta stoji nepopunjeno.

“Jedan kolega, aktualni ambasador je rekao, prije su me kao ambasadora Hrvatske zbog različitih propusta ismijavali Amerikanci i Britanci, a sad mi se smiju Bugari, Albanci, Afrikanci jer takvog čega što prikazuje hrvatska diplomacija nigdje u svijetu nema”, kaže Kovačević.

Nema dogovora oko čelnika vojno sigurnosne obavještajne agencije.

Tražio je Plenković ispriku i dobio šestominutno obraćanje naciji u kojem ga je predsjednik optužio za rušenje državnog poretka.

Moraju se dovesti u red

Voljeli se ili ne, visoki dužnosnici nemaju luksuz birati s kim će, a s kim neće surađivati.

Iako u Ustavu jasno piše da trebaju surađivati po pitanju unutarnje sigurnosti i vanjske politike, dva predsjednika to jednostavno ignoriraju.

Bivši predsjednik potvrđuje da i premijer i predsjednik krše Ustav, kaže da se pod hitno moraju dovesti u red.

“Zato sam i predlagao svojevremeno da Ustavni sud konstatira, to je jedna procedura iz ustavnog zakona o Ustavnom sudu konstatira stanje neustavnosti i da o tome izvijesti parlament”, kaže Josipović.

Vox populi

Ni građani nisu impresionirani.

“Kao dva mala jarca u nekakvom toru koji se bore tko će biti prevladati”, govori Zoran iz Zagreba.

“Tu politiku osjećamo mi svi koji živimo ovdje. Tako da, ne sviđa mi se to. Oni bi morali malo, stati na loptu”, kaže Nina iz Zagreba, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari