CIJENE ZA TROČLANU OBITELJ

Video | ‘Najsiromašnija uskrsna košarica 116 eura. A slanac danas košta koliko i cijeli kruh prije eura’

‘Najskromnija košarica i prepuna ustupaka iznosi 116 eura i 60 centi. Lani je bila 100 eura i 25 centi. Ta najsiromašnija je poskupjela za 16, 31 posto. Nemojmo zaboraviti da dobar dio građana si neće moći čak ni nju priuštiti’, poručio je Sever

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske održao je konferenciju za novinare s temom “Uskrsna košarica za 2024. godinu za tročlanu obitelj”.

“Trebamo se držati tradicije i to je nešto što želimo napomenuti i u ovom trenutku. Uskrs je taj koji ostaje, dolazi i slijedom toga i nekoliko podataka. Pomalo u nekoliko zadnjih godina dosadilo je govoriti da ove godine – nikad skuplja košarica. Tako smo rekli i za prošli Božić i Uskrs i tako redom. Ove godine nikad skuplja uskrsna košarica. Koliko god nas uvjeravaju da je inflacija usporila, činjenica je da i dalje te cijene rastu. Rastu na već povećane cijene od prošle godine, a one su bile povećane u odnosu na godinu ranije. Inflacija usporava, ali ne pada. Cijene su izuzetno visoke, posebno kada je riječ o hrani. U Europi je došlo do smirivanja i pada cijena hrane, a u Hrvatskoj te cijene i dalje neprestano rastu”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata pa nastavio:

“Cijene hrane u Hrvatskoj su u zadnjih nekoliko godina rasle između 30 i 40 posto. Ne djeluje na sve nas isto inflacija. Svako kućanstvo u Hrvatskoj ma svoju inflaciju. Bogatija puno više troše, siromašnija puno manje. Što smo siromašniji, to nam je potrošnja koncentriranija. Pretežito se troši na hranu, stanovanje i energiju.”

“Blagdane uvijek želimo obilježiti u duhu tradicije. U Nezavisnim sindikatima pratimo blagdansku košaricu. Isključivo blagdanska trpeza, ono što se potroši za obilježavanje blagdane. Pratimo tri vrste košarica. Jedino ona najskuplja je potpuno u duhu blagdana. Skupili smo recepturu od baka, djedova, roditelja širom Hrvatske. Što se blaguje u jednom, drugom i trećem dijelu Hrvatske pa smo napravili prosjeke uspoređujući iste kategorije mesa, kolača i slično.”

Najbogatija košarica skuplja za 21 posto, najsiromašnija za 16

“Ove godine ona najbogatija iznosi 395 eura 55 centi. Lani je iznosila 327 eura i 80 centi. Ona je skuplja za 21 posto u odnosu na prošlogodišnja. Srednja 237 eura i 47 centi – lani 203 eura i 71 cent. Skuplja je za 17 posto od prošlogodišnje. Ona najskromnija, najsiromašnija i prepuna ustupaka iznosi 116 eura i 60 centi. Lani je bila 100 eura i 25 centi. Ta najsiromašnija je poskupjela za 16, 31 posto. Nemojmo zaboraviti da dobar dio građana si neće moći čak ni nju priuštiti”, zaključio je Sever.

‘Jedan slanac košta i koliko kruh prije uvođenja eura’

“Građani su me molili da posebno napomenem divljanje cijena kad je riječ o pekarskim proizvodima: kruhu, pecivima i slično. Već dulje razdoblje stagniraju cijene brašna, plina i struje. Stagnira praktički sve ono što su ulazni troškovi, a cijene pekarskih proizvoda su otišle u nebo. Danas jedan slanac košta koliko i cijeli kruh prije nego je uveden euro. Očito je da ovdje ta pohlepa ne daje nikakvog kraja. Svi kukaju, svi dobro imaju i prolaze, jedino su građani neprekidno opterećeni tim sustavom. Sve to moramo platiti i na kraju krajeva oni jadni proizvođači kojima se radi snažan pritisak da se od njih otkupi što jeftinije”, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari