EPPO U AKCIJI

U Italiji razbijena velika ‘benzin’ mafija: Švercali gorivo i iz Hrvatske, ono ‘netragom’ nestajalo

Ilustrativna fotografija: Davor Puklavec/PIXSELL

U koordiniranoj akciji razbijena je kriminalna skupina koja se sumnjiči za pranje novca, prijevare s PDV-om i zločinačko udruživanje

Koordinirana akcija Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Napulju, Bologni i Rimu (Italija) razbila je kriminalnu skupinu koja je navodno uvozila gorivo na talijansko tržište te sustavno izbjegavala PDV, javlja EPPO.

Istraga pod kodnim nazivom ‘Fuel family’ dovela je do sudskih mjera protiv osam osoba, uključujući osumnjičene predvodnike.

Nalog za zamrzavanje iznosa od oko 300 milijuna eura izvršen je protiv 59 osumnjičenih i 13 tvrtki, za koje se vjeruje da su sudjelovali u ovoj velikoj prijevari.

U središtu kriminalne sheme, prema istrazi, zločinačko je udruženje sastavljeno od najmanje deset osumnjičenika, od kojih su neki povezani obiteljskim vezama, koje je operiralo velikom poreznom prijevarom u sektoru trgovine gorivom, s podružnicama u Italiji i inozemstvu. Petorici osumnjičenika određen je u kućni pritvor, a trojica će se morati redovito javljati policiji. Osumnjičeni su za kaznena djela prijevare s PDV-om, zločinačko udruživanje i pranje novca.

Dobavljači iz Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja

Prema istrazi, gorivo je uvoženo od dobavljača iz Hrvatske i Slovenije, ali i drugih zemalja, preko lanca više od 40 nestajućih trgovaca u Italiji, koji bi “iščeznuli” bez izvršenja poreznih obveza. Na vrhu lažnog trgovačkog lanca je tvrtka smještena u Rovigu i skladište u Magenti. Prema istrazi, većina goriva zapravo je isporučena u to skladište, a ostatak distributerima.

Na temelju dokaza, lažne aktivnosti generirale su fakture za simulirane transakcije u iznosu od preko milijardu eura, prouzročivši procijenjenu štetu od oko 260 milijuna eura neplaćenog PDV-a. Kriminalnu skupinu također se sumnjiči da je oprala više od 35 milijuna eura stečenih nezakonitim radom, koristeći bankovne račune tvrtki lociranih u Mađarskoj i Rumunjskoj. Taj bi novac na kraju bio predan u gotovini počiniteljima prijevare, nakon sustavnog podizanja sredstava iz banke.

Utaja PDV-a također je omogućila grupi preprodaju goriva po izuzetno povoljnim cijenama, narušavajući načela poštenog tržišnog natjecanja. Pretrage je provela Jedinica ekonomske i financijske policije Talijanske financijske policije (Nucleo di Polizia Economico-Finanziaria della Guardia di Finanza) Napulja, Rima, Caserte, Roviga i Verbanije.

Sve dotične osobe smatraju se nevinima dok im se ne dokaže krivnja pred nadležnim talijanskim sudovima. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) neovisno je javno tužiteljstvo Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i donošenje presuda protiv financijskih interesa EU-a, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari