NAKON APELA: Djeca oboljela od raka ipak i dalje u programu 72 sata; ministar Nakić: “Ništa se nije ni mijenjalo”

‘Svi naši zdravstveni djelatnici i liječnici su do sada čim prije, ne samo u 72 sata, nego i puno ranije, već dogovarali i s kirurzima i s onkolozima da se započne liječenje. Taj se program provodio i prije, on će se provoditi i ubuduće i nema nikakav poseban naziv’, kaže ministar zdravlja

U Hrvatskoj svaki treći dan jedno dijete oboli od maligne bolesti. Na njihov dan roditelji su poslali apel da se ne ukida Program 72 sata jer kažu da su brza dijagnostika i liječenje za sve onkološke bolesti iznimno važni. Hrvatska udruga bolničkih liječnika istodobno poručuje da se radi o političkom programu te daju podršku ministru zdravlja.

Što na sve kaže ministar Dario Nakić provjerili smo u RTL-u Danas.

Roditelji djece oboljele od raka na njihov dan traže da ne ukidate Program 72 sata – hoćete li ih poslušati?

“Naravno. Nemam namjeru ukinuti čim prije dolazak na liječenje pacijenata koji boluju od malignih bolesti. Kada biste stavili na 72 sata zapravo biste postavili pitanje: što je s onim pacijentima koji su naručeni za sedam ili deset dana, jesu li oni zakinuti, hoće li se kod tih pacijenata koji dođu na operaciju za deset dana postaviti opravdanost tolikog čekanja na operaciju. I što dobivate? Dobivate u javnosti sliku da su ljudi uznemireni nečime što nema nikakvu stručnu osnovanost. Naime, svi naši zdravstveni djelatnici i liječnici su do sada čim prije, ne samo u 72 sata, nego i puno ranije, već dogovarali i s kirurzima i s onkolozima da se započne liječenje. Taj se program provodio i prije, on će se provoditi i ubuduće i nema nikakav poseban naziv. S tim posebnim nazivom se htjelo ispolitizirati i staviti u dnevnopolitičke svrhe. Neka struka da svoj odgovor”.